Φορολογικό σοκ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

akinita2-error imageΦορολογικό σοκ σε 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που δόθηκε νύχτα του Σαββάτου σε δημόσια διαβούλευση και θα ψηφιστεί από τη Βουλή Παρασκευή ή Σάββατο.

Η κυβέρνηση υπέκυψε στις απαιτήσεις του Μνημονίου ακυρώνοντας ακόμη και τα τελευταία ευνοϊκά μέτρα και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ. Πανικός προκύπτει και από τις προβλέψεις για τη φορολόγηση των ενοικίων ενώ δεν υπάρχει αναφορά στη δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων, επομένως θα φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες και για έσοδα που δεν έχουν εισπράξει.

 Ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο διατηρείται και θα εισπραχθεί χωρίς απαλλαγές που υποσχόταν η κυβέρνηση, αλλά θα πληρώσουν και εκείνοι οι πολύ μικροί ιδιοκτήτες που δεν πλήρωναν ως τώρα, επειδή τους έβγαινε ΕΝΦΙΑ κάτω από 10 ευρώ. Φέτος μόλις 1 ευρώ ΕΝΦΙΑ θα απαιτείται να πληρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι παγίως η εφορία δεν αναζητούσε να εισπράξει μικροποσά από φόρους, αλλά και αυτό θα ανήκει πολύ σύντομα στο παρελθόν.

 Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται εντός παραδοσιακών οικισμών και νησιών της Ελλάδας, θα δουν ξαφνικά τις επόμενες μέρες ότι πρέπει να πρέπει να πληρώσουν αστρονομικά ποσά για συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, επειδή αυτός θα επιβάλλεται πλέον και για τα σπίτια 100 ή 200 χρόνων που κληρονόμησαν, είτε έχουν διατηρηθεί ως μνημεία ή ακόμα και αν είναι ερείπια που δεν μπορούν να τα φτιάξουν -λόγω και των αυστηρών απαιτήσεων του νόμου για εργασίες μηχανικών, ειδικά υλικά κατασκευής κλπ.

 Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι καταργείται αναδρομικά από 1.1.2015 (και άρα αυτό επηρεάζει τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουμε φέτος) η εξαίρεση από τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, της αξίας (αν και «συλλεκτικής» μάλλον πια παρά εμπορικής) που έχουν:

  •  εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού
  • κτίρια που είναι προγενέστερα των εκάστοτε τελευταίων εκατό (100) ετών και τα οποία, έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή ως έργα τέχνης, καθώς και των τυχόν αναλογούντων σε αυτά ποσοστών των επί των γηπέδων ή οικοπέδων στα οποία βρίσκονται.

 Όλοι επίσης θα πληρώσουν και για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα.

Το πλήγμα για όσους εισπράττουν ενοίκια είναι διπλό, αφού με άλλες διατάξεις προβλέπεται:

  • αναδρομική αύξηση από 1.1.2015 (που θα πληρωθεί φέτος δηλαδή) στο φόρο για τα ενοίκια. Θα πρέπει να εκδοθούν ξανά (για άλλη μια φορά φέτος) νέα εκκαθαριστικά, με τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν 15% (αντί 11%) όσοι εισέπραξαν ενοίκια έως 12.000 και 35% (αντί 33%) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
  • κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Από το γράμμα του νόμου  προκύπτει ότι η εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων στο δημόσιο, προκειμένου να μη φορολογηθούν, θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2015 και μετά, δηλαδή από τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2016.

 Πηγή: ered.gr