Φωτοβολταϊκά πάνελ δύο όψεων

Megacell_bifacialΤα φωτοβολταϊκά παράγουν ενέργεια όταν είναι στραμμένα προς τον ήλιο. Αυτό είναι γνωστό.

Με στόχο να μεγιστοποιήσει την παραγόμενη ενέργεια, η καναδική εταιρεία Silfab Solar κατασκεύασε ένα φωτοβολταϊκό πάνελ διπλής όψης, το οποίο δεν συλλέγει μόνο την ακτινοβολία που δέχεται απευθείας από τον ήλιο, αλλά και την ακτινοβολία που αντανακλούν επιφάνειες όπως το χιόνι.

 Η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διαθέσει το φωτοβολταϊκό έως το τέλος του έτους.

Τα συμβατικά φωτοβολταϊκά πάνελ φέρουν ηλιακές κυψέλες μόνο στη μια πλευρά τους. Όμως σε ανακλαστικές επιφάνειες όπως το χιόνι ή ακόμα και η άμμος της ερήμου αντανακλάται μεγάλη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που δεν μπορεί να συλλεχθεί από τα κανονικά φωτοβολταϊκά που «βλέπουν» στον ουρανό.

Η εταιρία υποστηρίζει ότι η τεχνολογία με την ονομασία BiSoN (Μονοκρυσταλλική κυψέλη διπλής όψεως πολύ υψηλής αποδοτικότητας) παράγει διπλάσια ενέργεια από τα συμβατικά φωτοβολταϊκά.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στην ιστοσελίδα PV Magazine, ο επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης, πωλήσεων και μάρκετινγκ της Silfab Solar, Τζόφρυ Άτκινς δήλωσε ότι η εταιρεία αναπτύσσεται ταχύτατα ενόψει της παρουσίασης του νέου προϊόντος. Πρόσφατα, προσλήφθηκαν 30 εργαζόμενοι στη γραμμή παραγωγής και αναμένεται να ανοίξουν ακόμα 50 θέσεις εργασίας, τόσο στην παραγωγή όσο και στη διοίκηση.

Τα νέα «δίφατσα» πάνελ θα παράγονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στα περίχωρα του Τορόντο.

Πηγή: econews.gr