Garden Bridge, η πράσινη πεζογέφυρα του Λονδίνου

Garden Bridge, η πράσινη πεζογέφυρα του Λονδίνου

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια το Λονδίνο μπορεί να αποκτήσει τους δικούς του «κρεμαστούς κήπους», έστω και με τη μορφή μιας πεζογέφυρας πάνω από τον Τάμεση. Θα ονομάζεται Garden Bridge (Κηπογέφυρα), θα διασχίζει τον ποταμό στο ύψος του σταθμού μετρό του Τεμπλ και θα ενώνει με την απέναντι όχθη, το Σάουθ Μπανκ. Θα έχει μήκος 367 μέτρα, ενώ το κόστος αναμένεται να φθάσει τα 180 εκατ. ευρώ, από ιδιωτική αλλά και δημόσια χρηματοδότηση. Αν τα χρήματα συγκεντρωθούν, η καταπράσινη πεζογέφυρα θα μπορεί να είναι έτοιμη μέσα στο 2017.
Garden_Bridge-error image
«Αυτή η γέφυρα θα γίνει η τιάρα στο κεφάλι της υπέροχης πόλης μας» τονίζει εμφατικά η ηθοποιός και τηλεοπτική παρουσιάστρια Τζοάνα Λάμλεϊ. Η Garden Bridge θα δίνει τη δυνατότητα στους πεζούς να διασχίσουν τον Τάμεση με έναν διαφορετικό τρόπο, δηλαδή να καθήσουν στα παγκάκια μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, κάνοντας ένα διάλειμμα από τους φρενήρεις ρυθμούς της βρετανικής μητρόπολης.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους που ονειρεύτηκαν αυτό το έργο, πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν στα μεγάλα έργα που έγιναν στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, η Garden Bridge θα είναι κυριολεκτικά πεζογέφυρα, αφού θα απαγορεύεται η είσοδος ακόμη και στους ποδηλάτες.
Garden_Bridge 3-error image
Σχεδιάστηκε από το γραφείο Heatherwick Studio του γνωστού βρετανού αρχιτέκτονα Τόμας Χέδεργουικ με πρότυπο τη γέφυρα High Line της Νέας Υόρκης και έλαβε τη στήριξη του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον. Θα φέρει 1.000 κυβικά μέτρα χώματος και φυτών, ανάμεσά τους διάφορα δέντρα και λουλούδια, παρτέρια με ανθοφόρα και γκαζόν.
Την 1η Νοεμβρίου συστάθηκε επισήμως ένα ταμείο, το Garden Bridge Trust, το οποίο θα συγκεντρώνει χρήματα από επώνυμους αλλά και απλούς ιδιώτες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν τον οβολό τους για την ευόδωση του σχεδίου. Το αγγλικό Δημόσιο θα συνεισφέρει επίσης, ενώ ο Χέδεργουικ τονίζει πως δεν επιθυμεί τις χρηματικές χορηγίες από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, επειδή μετά αυτές θα περιμένουν κάτι σε ανταπόδοση.
Garden_Bridge 2-error image
«Ηδη κάποιες οικογένειες που αρέσκονται στις φιλανθρωπικές δραστηριότητες μας έχουν προσφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά. Ωστόσο, όπως έχουμε δει και σε άλλα παρόμοια σχέδια στο Λονδίνο, αυτοί οι χορηγοί έρχονται με σκοπό να διαφημίσουν τους εαυτούς τους. Αν μπορούμε, θα αποφύγουμε με κάθε τρόπο η γέφυρα αυτή να γράφει πάνω της με πηχυαία γράμματα τα ονόματα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών» επισημαίνει ο αρχιτέκτονας.

Ο 43χρονος σχεδίασε το λεγόμενο «Ολυμπιακό Καζάνι», απ’ όπου ξεπήδησε η Φλόγα στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο.
olympiako kazani_Londino 2012-error image
Το Καζάνι δημιουργήθηκε από 204 πέταλα χαλκού, που αντιπροσώπευαν την κάθε μία από τις συμμετέχουσες χώρες. Τα πέταλα ήρθαν στο γήπεδο από κάθε ομάδα, ως μέρος της πομπής των αθλητών. Οταν κάθε ομάδα ολοκλήρωνε την είσοδό της, κρατούσε ένα πέταλο με έναν μακρύ σωλήνα. Τα πέταλα τοποθετούνταν κυκλικά σε έναν δακτύλιο στο κέντρο της αρένας. Ο Χέδεργουικ έχει επίσης σχεδιάσει το περίπτερο της Βρετανίας στην έκθεση World Expo 2010 στη Σανγκάη της Κίνας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Garden Bridge Trust και τέως υπουργό Εμπορίου, λόρδο Μέρβιν Ντέιβις, «η γέφυρα αυτή θα καταδείξει πως το Λονδίνο εξακολουθεί να είναι μια πόλη την οποία η υπόλοιπη υφήλιος μπορεί να συνεχίζει να θαυμάζει για τα επιτεύγματά της».
Πηγή: tovima .gr