Ηλεκτρική ενέργεια από...σόμπες

Ηλεκτρική ενέργεια από…σόμπες

Στο Outlook 2011, το παγκόσμιο ενεργειακό συνέδριο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), ανακοίνωσε ότι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, οι οποίοι κατά 95% ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και στην αναπτυσσόμενη Ασία, δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η ζωή τους θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά, ακόμη και με ελάχιστη ποσότητα ηλεκτρικής  ενέργειας (π.χ. 150 watt), αφού θα ήταν ικανή να εξασφαλίσει στοιχειώδη φωτισμό, αλλά και την επικοινωνία, με περαιτέρω διάδοση της ραγδαίας αναπτυσσόμενης αγοράς κινητής τηλεφωνίας.

Κατά την εκτίμηση της GSMA – της Ένωσης που εκπροσωπεί παγκοσμίως τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας – πάνω από το 70% του ενός και πλέον δισεκατομμυρίου κατοίκων της Αφρικής, θα διαθέτει στο τέλος του 2012 κινητό τηλέφωνο. Με αυτά τα δεδομένα υπόψη, ο καθηγητής Θεωρητικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Nottingham David Riley και οι συνεργάτες του, συνέλαβαν την ιδέα να αξιοποιήσουν για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις …θορυβώδεις ιδιόρυθμες σόμπες βιομάζας που χρησιμοποιούνται σε πολλές υπανάπτυκτες χώρες.

Η έμπνευση …πυροδοτήθηκε από τα μεγάφωνα των συναυλιών και των νυκτερινών κέντρων, ο ήχος των οποίων φθάνει ως και 170 ντεσιμπέλ, περισσότερα και από τον θόρυβο που ξεσηκώνει το Διαστημικό Λεωφορείο κατά την απογείωσή του. Τα ηχεία, στο πίσω μέρος  τους, λειτουργούν ως μια γραμμική γεννήτρια, που κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να παράξει ηλεκτρική ενέργεια, δήλωσε ο καθηγητής Riley, που μαζί με τους συνεργάτες τους κατόρθωσαν, σε εργαστηριακές συνθήκες, να αντλήσουν 36 watt ηλεκτρικής ενέργειας απ’ αυτά, ενώ πρόσφατα ξεκίνησαν την εγκατάσταση και τη δοκιμή της μεθόδου αξιοποιώντας τις ιδιόρυθμες σόμπες στο Νεπάλ και στο Μπαγκλαντές.

«Πρέπει να προσαρμόσουμε την εργαστηριακή μέθοδο σε κάθε περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες, στα καύσιμα βιομάζας και στα σκεύη που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα” πρόσθεσε ο καθηγητής Riley, ο οποίος αποκάλυψε ότι εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στόχος είναι να μειωθούν παράλληλα και οι  εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, αλλά και η άμεση έκθεση όσων μαγειρεύουν στον καπνό.

Όπως επισήμανε, σχεδόν τρία  δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να βασίζονται σε σόμπες βιομάζας που προκαλούν περίπου δύο εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Κατά συνέπεια, κατέληξε, ο πληθυσμός που στερείται σήμερα ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά, αν οι σόμπες αξιοποιηθούν κι αυτό θα γίνει εφικτό, εφόσον το κόστος της ειδικής κατασκευής που απαιτείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απ’ αυτές, μειωθεί στο μέλλον από τα 250 δολάρια ανά μονάδα, σε περίπου 30 δολάρια.

Πηγη: tee.gr