Ηχομόνωση και γυαλί

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο, τo ηχομονωτικό γυαλί είναι το γυαλί triplex και το γυαλί διπλής επίστρωσης.

  • Γυαλί triplex (ελασματοποιημένο) ή laminated

Τo τρίπλεξ (ελασματοποιημένο) ή Laminated γυαλί αποτελείται από δύο ή περισσότερα φύλλα γυαλιού κολλημένα μεταξύ τους, ανάμεσα στα οποία παρεμβάλλεται ειδικό μονωτικό φιλμ (μεμβράνη από PVB – πολυβινυλοβουτυρόλη συνήθως). H μεμβράνη λειτουργεί ως συνδετικό υλικό των δύο  φύλλων του γυαλιού.

triplex1-error image

H ένωση των υλικών γίνεται υπό σταθερή θερμανσή τους μέσα σε ειδικό κλίβανο. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα νέο, συμπαγές σώμα, παχύτερο και ανθεκτικότερο, με αυξημένη αντοχή και ασφάλεια.

laminated_glass-error image

Τα γυαλιά triplex απορροφούν ευρέως φάσματος ηχητικές δονήσεις, παρέχοντας έτσι καλύτερη ηχομόνωση σε σχέση με ένα απλό γυαλί του ίδιου πάχους.

Μια άλλη σημαντική ιδιότητα του γυαλιού τρίπλεξ είναι πως όταν σπάσει, τα πολλά κομμάτια που δημιουργούνται παραμένουν κολημμένα στη μεμβράνη και δε σκορπίζουν.

web of triplex windscreen-error image

Έτσι αποφεύγεται ένας ενδεχόμενος τραυματισμός, γι’ αυτό και ονομάζεται Γυαλί Ασφαλείας και έχει εφαρμογή στα παράθυρα των αυτοκινήτων.

  • Γυαλί Διπλής Επίστρωσης ή Διπλής Υάλωσης (doubleglazing)

Το γυαλί διπλής υάλωσης αποτελείται από δύο ή περισσότερα φύλλα γυαλιού, χωρισμένα –ανά δύο- με διάκενο.

soundproofing-error image

Τα φύλλα πλαισιώνονται από κούφωμα αλουμινίου και υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης και αποτελεσματικής ξήρανσης και στεγανοποίησης του αέρα στο διάκενο, σε περίπτωση εμφάνισης υγρασίας. Η άκρη του διπλού γυαλιού σφραγίζεται από σφραγιστικά υλικά υψηλής αντοχής.

Double glazing_Insulated_Glass-error image

Η επιλογή γυαλιού διπλής υάλωσης εκτός από τη βελτίωση της ηχομόνωσης και της θερμομόνωσης, προσφέρει και εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς μειώνεται η μετάδοση της θερμότητας από το εσωτερικό προς το εξωτερικό περιβάλλον, λόγω της μόνωσης που υπάρχει ανάμεσα στα δύο φύλλα γυαλιού, άρα περιορίζονται και οι απώλειες ενέργειας.

Σχετικά άρθρα:

Τί είναι το γυαλί και πώς παρασκευάζεται

Βασικοί τύποι γυαλιού

Άλλες κατηγορίες γυαλιού