Ίδρυση διεθνούς ένωσης φωτοβολταϊκών με συμμετοχή της Ελλάδας

all4me.gr-fwtoboltaiko_1Σύνδεσμοι, φορείς και εταιρείες φωτοβολταϊκών από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία και τουλάχιστον άλλες δέκα χώρες συμφώνησαν να ιδρύσουν την πρώτη διεθνή ένωση προκειμένου να ενισχύσουν την επιρροή του κλάδου της ηλιακής ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην ένωση που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί, επιθυμούν να συμμετέχουν επίσης εταιρείες του κλάδου με έδρα στη Βουλγαρία, στον Καναδά, στην Τσεχία, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στην Πολωνία, στη Σουηδία, στην Ελβετία και στην Τουρκία. Από την Ελλάδα, ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας είναι ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), ο οποίος συμμετείχε από την αρχή, στην προκαταρκτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Ιούνιο στην έκθεση φωτοβολταϊκών Intersolar του Μονάχου.

Η συμμαχία επιδιώκει επίσης να προσελκύσει στις τάξεις της και φορείς από τις δύο μεγαλύτερες πλέον ηλιακές αγορές, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η ένωση με την ονομασία Global Solar PV Council (Παγκόσμιο Συμβούλιο Φωτοβολταϊκών), αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους. Στόχος της είναι “η ανταλλαγή εμπειριών, βέλτιστων πρακτικών και η παγκόσμια εκπροσώπηση των συμφερόντων του κλάδου” όπως γνωστοποίησε ο Ντέιβιντ Βέντεπολ του γερμανικού φορέα BSW. Η ένωση θα εκπροσωπεί το σύνολο του κλάδου σε όλες τις στρατηγικές παγκόσμιες συναντήσεις με αντικείμενο την ενέργεια και το περιβάλλον.

Τα κράτη σε όλο τον κόσμο προσθέτουν ηλιακή ισχύ για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια χωρίς να αυξήσουν και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Καθώς οι ηλεκτροπαραγωγοί διευρύνουν τη διείσδυση των φωτοβολταϊκών, αυξάνεται και η ανάγκη εκπροσώπησης στα διεθνή κέντρα αποφάσεων ώστε να διασφαλιστεί μια προβλέψιμη και μακροπρόθεσμη υποστήριξη στις ΑΠΕ.

«Οι εταιρείες επιθυμούν να δυναμώσουν τη φωνή τους απέναντι σε όσους λαμβάνουν ενεργειακές αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα διατηρήσουν και θα αυξήσουν την υποστήριξη που παρέχουν σήμερα οι κυβερνήσεις προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε σχετικά ο Βέντεπολ.

Πηγή: econews.gr