Κεραμίδια με αντιρρυπαντικές ιδιότητες
φώτο 2: Τα κεραμίδια επικαλυμμένα με διοξείδιο του τιτανίου, ένα φωτοκαταλύτη ο οποίος ενεργοποιείται από το φως της ημέρας, αντιδρούν με τα οξείδια του αζώτου στην ατμόσφαιρα, μετατρέποντάς τα σε αβλαβή νιτρικά άλατα ασβεστίου.

Κεραμίδια με αντιρρυπαντικές ιδιότητες

Μπορεί η στέγη ενός σπιτιού να βοηθήσει στον περιορισμό των βλαβερών ρύπων στα αστικά κέντρα; «Ναι,» ισχυρίζεται ο John Renowden, αντιπρόεδρος της εταιρείας τεχνολογίας “Boral Στέγες”, μιας αμερικανικής εταιρείας που επιχειρεί να εισάγει στην αγορά μια σειρά από κεραμίδια με αντιρρυπαντικές ιδιότητες. Με δυο λόγια “καταπίνουν την αιθαλομίχλη”!


Επικαλυμμένα με διοξείδιο του τιτανίου, ένα φωτοκαταλύτη που οξειδώνει τους επιβλαβείς ατμοσφαιρικούς ρύπους που εκπέμπονται από την καύση των ορυκτών καυσίμων, τα κεραμίδια αυτά μετατρέπουν τα οξείδια του αζώτου σε αβλαβή νιτρικά άλατα ασβεστίου. Πρόκειται για τεχνολογία που προέρχεται από την Ιαπωνία και έχει υιοθετηθεί στην Ευρώπη, στην παραγωγή διαφόρων προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, από μια σειρά βιομηχανιών.
Η κατασκευή μιας στέγης με τέτοια κεραμίδια κοστίζει 600-1.000 δολάρια ακριβότερα από τις συνήθειες στέγες, αλλά μια στέγη επιφάνειας 180 τ.μ. έχει την ικανότητα να “καταπιεί”, ετησίως κατά μέσο όρο, οξείδια του αζώτου που ισοδυναμούν με ρύπους 10.000 μιλίων οδήγησης !
Προκειμένου να γίνουν πειστικοί στη χρήση αυτών των κεραμιδιών, οι υπεύθυνοι της εταιρείας επισημαίνουν ότι σε μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με την ποιότητα του αέρα του Ηνωμένου Βασιλείου την οποία συνέταξαν εμπειρογνώμονες του MIT, τονίζεται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους ανθρώπους από ό, τι τα τροχαία ατυχήματα, ανεβάζοντας τους πρόωρους θανάτους εξαιτίας της σε 13.000 στη Βρετανία.

Όσο για την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία, επισημαίνει, ότι τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς ζουν σε περιοχές με επικίνδυνα επίπεδα του όζοντος και αυξημένα σωματίδια ρύπανσης, ενώ μια απότομη αύξηση της κυκλοφορίας, άρα και της ρύπανσης, μπορεί να αυξήσει βραχυπρόθεσμα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πηγή: tee.gr