Μετατροπή παλιού αχυρώνα σε κατοικία στη Σλοβενία

alpine barn apartment 01-error image

alpine barn apartment 02-error image

Η κατοικία βρίσκεται στο Bohinj της Σλοβενίας και σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο OFIS Arhitekti. H ιδέα περιλαμβάνει τη μετατροπή ενός παλιού αχυρώνα σε ένα διαμέρισμα – λοφτ, αφήνοντας άθικτη την εξωτερική του όψη, αλλά δημιουργώντας ένα νέο εσωτερικό κέλυφος.

alpine barn apartment 05-error image

alpine barn apartment 04-error image

Αρχικά, το ισόγειο λειτουργούσε ως αποθηκευτικός χώρος για τα αποθέματα και ο όροφος για την ξήρανση και την αποθήκευση σανού και αγροτικού εξοπλισμού.

alpine barn apartment 06-error image

Η υπάρχουσα ράμπα, που οδηγεί στο ξύλινο επίπεδο πάνω από την περιοχή των βοοειδών, διατηρήθηκε και χρησιμεύει ως κύρια είσοδος για το νέο διαμέρισμα.

alpine barn apartment 07-error image

Ο παλιός εξωτερικός χώρος αποθήκευσης δίπλα στην είσοδο μετατράπηκε σε εξώστη με θέα στις Άλπεις. Όλες οι εξωτερικές ξύλινες επενδύσεις και οι πλάκες από σκυρόδεμα διατηρήθηκαν. Η μόνη παρέμβαση που έγινε είναι η δημιουργία διάτρηττων ξύλινων τμημάτων πίσω από τα εσωτερικά παράθυρα και το άνοιγμα στην μπροστινή βεράντα.

alpine barn apartment 08-error image

alpine barn apartment 09-error image

Στο βασικό όγκο του χώρου, ανάμεσα από κάθε υπάρχουσα ξύλινη κατασκευή τοποθετείται το καθιστικό, η τραπεζαρία και το υπνοδωμάτιο. Οι βοηθητικοί χώροι όπως ντουλάπες, μπάνια, σάουνα, τζάκι και κουζίνα τοποθετούνται μέσα στο βοηθητικό κουτί που δημιουργήθηκε στο πλάι, πίσω από τον τοίχο από κάθετες σανίδες. Ο ξενώνας δημιουργήθηκε πάνω από τη βεράντα και βλέπει προς τον κύριο χώρο διαβίωσης.

Πηγή: archdaily.com