Μέθοδος πρόβλεψης ανέμων για οικονομικότερη αιολική ενέργεια
Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης (MIT) ανέπτυξαν μια αντισυμβατική μέθοδο πρόβλεψης της ταχύτητας των ανέμων, στοιχείο κομβικής σημασίας για την επιλογή τοποθεσίας εγκατάστασης ενός νέου αιολικού πάρκου.
Το νέο σύστημα βασίζεται σε δεδομένα τριών μηνών έναντι οκτώ ως δώδεκα μηνών που χρησιμοποιούν τα συμβατικά μοντέλα.
Η νέα μέθοδος, εάν και εφόσον καθιερωθεί, αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του χρόνου της προετοιμασίας πριν από την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου.
Η αλλαγή
Η συμβατική μέθοδος βασίζεται στη συσχέτιση των ταχυτήτων του ανέμου με βάση την κανονική στατιστική κατανομή. Συνήθως, ο αρμόδιος για αυτή τη δουλειά μηχανικός συγκρίνει και συσχετίζει τις μετρήσεις των ανέμων στην “υποψήφια” περιοχή με εκείνες του πλησιέστερου μετεωρολογικού σταθμού.
Αντιθέτως, η μέθοδος του MIT βασίζεται σε δεδομένα δεκάδων μετεωρολογικών σταθμών με αποτέλεσμα το μοντέλο να καλύπτει μια πολύ πιο ευρεία γεωγραφική περιοχή.
Αντί, λοιπόν, για την κανονική στατιστική κατανομή, το νέο μοντέλο χρησιμοποιεί διάφορα είδη κατανομών όπως οι μη παραμετρικές κατανομές, όπου τα δεδομένα δεν περιγράφονται από κάποια μαθηματική συνάρτηση, αλλά από μια συλλογή δειγμάτων.
Το κόστος της αιολικής ενέργειας μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ τεχνολογικές εξελίξεις όπως είναι οι υψηλότεροι πύργοι και οι μακρύτερες έλικες έχουν συμβάλλει στην αύξηση της αποδοτικότητας μετατροπής της αιολικής ενέργειας σε ηλεκτρική.
Το νέο μοντέλο αναμένεται να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση αφενός συντομεύοντας το χρονοδιάγραμμα -και άρα το κόστος- προετοιμασίας ενός νέου αιολικού πάρκου και αφετέρου βοηθώντας τους εγκαταστάτες να εντοπίζουν τα βέλτιστα σημεία εγκατάστασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο μοντέλο πρόβλεψης της ταχύτητας των ανέμων οφείλεται σε μια έρευνα που είχε κάνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βοστώνης σε ένα σύστημα μικρών ανεμογεννητριών που είχε εγκαταστήσει στην οροφή του. Τότε, τοποθετήθηκαν ανεμόμετρα στην οροφή και αναπτύχθηκε το μοντέλο. Σε επόμενη φάση, το μοντέλο εφαρμόστηκε σε αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας.
Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι το “μη κανονικό μοντέλο” μπορεί να δώσει ακριβείς προβλέψεις της ταχύτητας του ανέμου σε βάθος διετίας, χρησιμοποιώντας δεδομένα μόλις τριών μηνών, ενώ έχει αποδειχθεί οκτώ φορές ακριβέστερο από τα συμβατικά μοντέλα που χρησιμοποιούν δεδομένα οκτάμηνης διάρκειας.
Πηγή: econews.gr