Ο πιο απομονωμένος οικισμός στη γη ζητά αρχιτέκτονες

welcome_tristan da cunha-error image

Ο πλέον απομονωμένος οικισμός στη γη, το Τριστάν ντα Κούνια (Tristan da Cunha), στο Νότιο Ατλαντικό, με πληθυσμό μόλις 272 ανθρώπων (απογραφή 2010), προσφεύγει στους αρχιτέκτονες όλου του κόσμου, προκειμένου να εξασφαλίσει το μέλλον του και κατά τον 21ο αιώνα.

Tristan Da Cunha 03-error image

Με τη βοήθεια του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA), η τοπική κυβέρνηση έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για ενίσχυση και ανανέωση του δομημένου περιβάλλοντος, για να «εντοπίσει οικονομικά αποτελεσματικές και πρακτικές λύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης (μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας)», καθώς «και τον εκσυγχρονισμό των κυβερνητικών δομών»! Ως τα μέσα Ιουνίου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις ιδέες – προτάσεις τους, θα επιλεγούν οι καλύτερες είκοσι, κι από αυτές στο διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου θα προκριθούν πέντε, από τις οποίες θα αναδειχτεί ο νικητής τον Ιούνιο του 2016, οπότε το νησί συμπληρώνει 200 χρόνια από τον εποικισμό του.

Tristan da cunha-error image

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να έχουν ως βασικό στόχο το νησί να είναι και στο μέλλον αυτοσυντηρούμενο, ενώ θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους κανόνες που ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενδεχομένως στην ΕΕ, για επιχορήγηση της χρηματοδότησης του έργου. Να σημειωθεί ότι το νησί δεν διαθέτει αεροδρόμιο, άλλωστε έχει έκταση μόλις 98 τ.χλμ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καλύπτεται από απόκρημνα βουνά και ένα ενεργό ηφαίστειο, με την κορυφή του -Queen Mary’s Peak – στα 2.062 μ., ενώ η θαλάσσια επικοινωνία είναι εφικτή μόνο 60 ημέρες το χρόνο και μόνο από σχετικά μικρά πλοία, λόγω μεγέθους του λιμανιού!

Tristan Da Cunha 02-error image

Βρίσκεται, κυριολεκτικά, στη μέση του νότιου Ατλαντικού, 2.816 χλμ. από τις ακτές της Νότιας Αφρικής και 3.360 χλμ. από τη Νότια Αμερική, ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, διοικητικά υπάγεται στο νησί της Αγίας Ελένης, όπου είχε φυλακιστεί ο Ναπολέων, το οποίο είναι 2.173 χλμ. βορειότερα. Στο Τριστάν ντα Κούνια, υπάγονται και μερικά ακόμη ακατοίκητα νησιά, όπως η Απρόσιτη Νήσος (Inaccessible Island), τα Νησιά του Αηδονιού (Nightingale Islands) και η Νήσος Γκαφ (Gough Island), που βρίσκεται 395 χλμ. νοτιοανατολικά και είναι ενταγμένο στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Edinburgh of seven seas-error image

Edinburgh of seven seas

Το Εδιμβούργο των Επτά Θαλασσών, είναι η πρωτεύουσα και ο μοναδικός οικισμός, ο οποίος είχε εγκαταληφθεί το 1961, μετά από έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, αλλά δυο χρόνια αργότερα οι κάτοικοι επέστρεψαν από τη Βρετανία όπου είχαν καταφύγει. Όσοι ζουν στο νησί είναι, κυρίως, απόγονοι Ολλανδών, Αμερικανών και Ιταλών ναυτών, Βρετανών εξερευνητών του 19ου αιώνα και κάποιοι επιπλέον απόδημοι Βρετανοί. Λόγω της αναπόφευκτης επιμιξίας υπάρχουν μόλις επτά οικογενειακά επίθετα, αλλά αρκετές ασθένειες. Το Τριστάν ντα Κούνια είναι αυτάρκες σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ενώ έχει εισοδήματα από την αλιεία αστακού, με τις εξαγωγές να φτάνουν στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στην Ιαπωνία και στην ΕΕ, χάρη σε μια αλιευτική εταιρεία που έχει αποκλειστικά δικαιώματα για τα ψάρια στα ύδατα της περιοχής. Σημαντικά, αναλογικά, είναι τα έσοδα από τα μοναδικά γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χειροποίητα αναμνηστικά του νησιού, όπως, επίσης, από τους σποραδικούς επισκέπτες-τουρίστες!

Tristan da cunha cafe-error image

Πηγή: oceanwide-expeditions.com

Τα σπίτια και τα …δημόσια κτίρια, είναι μικρά, κατασκευασμένα από ένα μείγμα σκυροδέματος και ηφαιστειακής πέτρας, με τελευταία ανανέωσή τους πριν από 40 χρόνια. Υπάρχει μια παμπ, ένα κατάστημα, μια καφετέρια, μια αίθουσα χορού, ένα μουσείο, η καθολική εκκλησία και μια δημόσια πισίνα. Δύο αλλοδαποί γιατροί και δυο ντόπιες νοσοκόμες παρέχουν ιατρική βοήθεια, ενώ το σχολείο έχει περίπου 30 μαθητές.

Πηγή: tee.gr