Οριστικοποιείται το πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Οριστικοποιείται το πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

pleistiriasmoi akinitwn-error imageΟριστικοποιείται το πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη στο δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, επήλθε σχετική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας η οποία, όπως παρουσιάστηκε από αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στους δημοσιογράφους, προβλέπει ότι η τιμή εκκίνησης ενός πλειστηριασμού θα είναι το 66% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

  • Αν κατά τον πρώτο γύρο δεν εντοπίζεται αγοραστικό ενδιαφέρον, η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται αυτή τη φορά με τιμή εκκίνησης το 50% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
  • Αν και πάλι δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, τότε ο ορισμός της τιμής αφετηρίας του πλειστηριασμού θα αποτελεί απόφαση της Δικαιοσύνης.

Από το υπουργείο Οικονομικών έγινε επίσης γνωστό ότι δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών. Η ίδια πηγή, αν και δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 2017.

Όσον αφορά στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, φαίνεται ότι υιοθετείται η λύση της σταδιακής αντιμετώπισης του ζητήματος. Αναμένεται ότι θα υπάρξουν δύο νομοθετικές ρυθμίσει:

  • Η πρώτη θα αφορά την τακτοποίηση των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας,
  • ενώ η δεύτερη θα είναι η διευθέτηση συνολικά των οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και θα συμπεριλαμβάνει και τις οφειλές προς τις τράπεζες.

Πηγή: tee.gr