Πάνω από τη μισή Νέα Ιωνία διεκδικεί το Δημόσιο
Περισσότερο από τη μισή Νέα Ιωνία διεκδικεί το Δημόσιο. Τουλάχιστον 29.000 πολίτες έχουν κληθεί τους τελευταίους μήνες να υποστηρίξουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης του δήμου, παρότι για το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών το θέμα έχει επιλυθεί από το 1991. Ο δήμος απευθύνει έκκληση για άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων υπουργείων, καθώς στο τοπικό γραφείο κτηματογράφησης εκτυλίσσονται καθημερινά τραγελαφικές σκηνές.
Οι διεκδικήσεις του Δημοσίου προέκυψαν κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης, που βρίσκεται σήμερα στη φάση της υποβολής και εξέτασης των ενστάσεων και η οποία λήγει τον Ιούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Νέα Ιωνία η Κτηματική Υπηρεσία (Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής) διεκδικεί 6.459 γεωτεμάχια σε εντός σχεδίου περιοχές, τα οποία ανήκουν σε 28.440 ιδιοκτήτες. Επίσης, η Διεύθυνση Δασών Αττικής διεκδικεί 143 γεωτεμάχια, που αφορούν 505 πολίτες.
«Πρόκειται για μια παλαιά υπόθεση», εξηγεί στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του δήμου, Κυριάκος Χαμαλίδης. «Τον Δεκέμβριο του 1984, το Γενικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων γνωμοδότησε ότι μια έκταση 2.000 στρεμμάτων (καλύπτει μεγάλο μέρος του Περισσού και της Νέας Ιωνίας, φθάνοντας στα όρια με τη Ριζούπολη) ανήκει στο Δημόσιο. Ενα έτος αργότερα, αποφάσισε να εξαιρέσει όσα οικόπεδα είχαν παραχωρητήρια από το κράτος (σ.σ.: προσφυγικά). Δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα, μάλιστα για κάποια χρόνια δεν εκδίδονταν οικοδομικές άδειες. Τελικά το θέμα έφθασε στη Δικαιοσύνη: αφού έχασε τα δικαστήρια το 1990 και 1991, το Δημόσιο δήλωσε στον Αρειο Πάγο ότι παραιτείται από την υπόθεση, αναγνωρίζοντας την ιδιοκτησία της έκτασης στο “Ιερό Κοινό του Παναγίου Τάφου”, από το οποίο είχαν αγοράσει οι σημερινοί ιδιοκτήτες τα οικόπεδά τους».
Παρότι το θέμα είχε λήξει δικαστικά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν ενημέρωσαν τα στοιχεία τους και δήλωσαν την έκταση ως δημόσια κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης της Νέας Ιωνίας. Ετσι, σταδιακά, περίπου 29.000 πολίτες ενημερώθηκαν με επιστολές για τη διεκδίκηση του Δημοσίου και κλήθηκαν να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους. «Εχει προκληθεί τεράστια αναστάτωση», εξηγεί ο δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης. «Δεκάδες χιλιάδες πολίτες αναγκάστηκαν να πληρώσουν δικηγόρους για να συντάξουν την ένσταση. Ταυτόχρονα, ζουν με την αγωνία τού τι θα συμβεί. Απευθυνθήκαμε στα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και λάβαμε υπόσχεση ότι το θέμα θα επιλυθεί νομοθετικά. Ωστόσο, οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν».
Χαρακτηριστικό της τριτοκοσμικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι διάφοροι επιτήδειοι «πωλούν» σε φτωχούς ηλικιωμένους υπηρεσίες δικολάβου, αναλαμβάνοντας έναντι αμοιβής να καταθέσουν αντί αυτών την ένσταση. Το Δημόσιο διεκδικεί και ένα δεύτερο κομμάτι, περίπου 700-1.000 στρεμμάτων, στις περιοχές της Αλσούπολης και Νεάπολης. Οπως εξηγεί ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τσοπανίδης, οι εκτάσεις ήταν δασικές, αλλά εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης τη δεκαετία του ’50, όμως η Πολιτεία υποστηρίζει ότι, παρότι έχασαν τον δασικό τους χαρακτήρα, παραμένουν δημόσιες. «Δεν ζητούμε να δικαιωθεί μια παράνομη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο παρελθόν. Η νομοθεσία περί Κτηματολογίου αρκεί για να λήξει το ζήτημα», λέει.
Πηγή: kathimerini.gr