Προτεραιότητα η αξιοποίηση του Ελληνικού

aerodromio ellinikoy-error imageΤινάζει ξανά στον αέρα την αξιοποίηση του Ελληνικού ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος πάει κόντρα στις υποσχέσεις του πρωθυπουργού ότι θα προχωρήσουν όλοι οι διαγωνισμοί που έχουν κλείσει.

Μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, υποστήριξε πως μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι «να καταφέρουμε να λύσουμε το θέμα του Ελληνικού, να προχωρήσουμε σε αξιοποίηση της έκτασης, με βάση τη πρόταση του Πολυτεχνείου, που είναι η μόνη πραγματικά καλή λύση που εδώ και δεκαετίες παραγνωρίζεται».

Σύμφωνα με τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), η οποία έχει μάλιστα επικαιροποιηθεί, προβλέπονται πολύ λιγότερες εμπορικές και επιχειρηματικές χρήσεις της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, σε σχέση με το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η Lamda Development του ομίλου Λάτση, που έχει ανακηρυχθεί προσωρινός πλειοδότης από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Ο Γ. Τσιρώνης, στη διάρκεια της ομιλίας του, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως «η στρατηγική σας στηρίζεται στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, που δεν αγγίζει μόνο τους μισθωτούς αλλά και όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: είναι ο θάνατος του εμποράκου». Όπως είπε, «για τη δική σας λογική ένα μεγάλο Mall στο Ελληνικό είναι επένδυση ανάπτυξης. Για τη δική μας λογική, είναι το κλείσιμο χιλιάδων καταστημάτων και η μετατροπή εμπόρων σε κακοπληρωμένους υπαλλήλους».

Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, «αυτό είχε ομολογήσει με κυνική ειλικρίνεια ο πρώτος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο κύριος Κουκιάδης, το 2010 σε ημερίδα: Όλα αυτά τα μικροκαταστήματα πρέπει να κλείσουν και η εμπορική δραστηριότητα να περάσει σε λίγα χέρια. Με αυτή την άποψη εμείς έχουμε πάρει οριστικό διαζύγιο».

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού παραχώρησης του Ελληνικού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Ο διαγωνισμός είναι, μάλιστα, ένας από τους εννέα που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, στο τρίτο μνημόνιο, πως θα προχωρήσει με βάση τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή: ered.gr