Προθεσμία ενός μήνα για τον αγοραστή του Αστέρα

asteras vouliagmenis-error imageΠροθεσμία ενός μηνός προτίθενται να δώσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες στον επενδυτή, που έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος για την αγορά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα βουλιαγμένης, ΤΑΙΠΕΔ και Εθνική Τράπεζα προκειμένου να προχωρήσει στην απόκτηση της εισηγημένης με το αρχικό τίμημα των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, αποτελεί καρπό της συνεννόησης της διοίκησης της Εθνικής Τραπέζης και του ΤΑΙΠΕΔ και έρχεται μετά από ένα μήνα διαβουλεύσεων με τον επενδυτή. Διαβουλεύσεις που ήταν αναγκαίες προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος να υπερκεραστεί το εμπόδιο που πρόεκυψε από την απόρριψη του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ομάδα  που έχουν συγκροτήσει οι πωλητές, η Εθνική Τράπεζα δηλαδή και το ΤΑΙΠΕΔ και ο προτιμητέος επενδυτής Jermyn Street Real Estate Fund, αναζήτησε άλλους τρόπους για την ανάπτυξη του τουριστικού και παραθεριστικού συγκροτήματος. Και η διαδικασία αυτή, κατά πληροφορίες, αποκάλυψε πως με το υπάρχον πολεοδομικό πλαίσιο είναι δυνατή η δόμηση όχι μόνον των ιδίων αλλά και επιπλέον 15 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Πλην όμως όχι με τις ίδιες, πολύ μεγάλες, παραθεριστικές κατοικίες που προκάλεσαν μεταξύ άλλων την απόρριψη του ΣτΕ, αλλά με διαφορετικό και φιλικότερο στο περιβάλλον τρόπο δόμησης.

Ο εκπρόσωπος του πολυμετοχικού επενδυτικού σχήματος Jermyn Street Real Estate Fund φέρεται να έχει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ενημερωθεί για την επικείμενη ανακοίνωση προθεσμίας ενός μηνός. Προθεσμία που κρίνεται, βεβαίως, απαραίτητη προκειμένου να ενημερωθούν και να διαβουλευθούν μεταξύ τους όλοι οι μέτοχοι του σχήματος. Υπενθυμίζεται πως στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία λειτουργεί υπό το σχήμα της AGC Equity Partners, συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Άραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV καθώς και δύο funds της AGC.

Σε περίπτωση που η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP δεν αποδεχθεί αυτήν την «take it or leave it» πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής, τότε το Ταμείο θα απευθυνθεί στους άλλους επενδυτές που είχαν καταθέσει δεσμευτική πρόταση για το συγκρότημα αλλά μειοδότησαν. Θα τους ζητηθεί να απαντήσουν εάν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το asset με το ίδιο, πάντοτε, τίμημα των 400 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι άλλοι επενδυτές που είχαν καταθέσει δεσμευτική προσφορά είναι η Plepi Holdings Ltd (κοινοπραξία του ομίλου Olayan με την ΤΕΜΕΣ, συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου) και η κοινοπραξία της Colony Capital Acquisitions Ltd με την Dolphin Capital Investors Ltd. Αυτά τα τρία σχήματα είχαν καταθέσει τις υψηλότερες προσφορές και πέρασαν στον δεύτερο γύρο οπότε και τους ζητήθηκαν βελτιωμένες προσφορές. Προσφορά είχε καταθέσει και η Lamda Erga Anaptyxis SA.

Εάν και αυτή η διαδικασία δεν ευοδωθεί, Εθνική και ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσουν στην άμεση προκήρυξη νέου διαγωνισμού με δεδομένο μάλιστα το γεγονός πως έχει εκδηλωθεί τελευταίως αυξημένο, όπως σημειώνουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, ενδιαφέρον και από άλλους ξένους και Έλληνες επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί πως στην οδό Κολοκοτρώνη υπάρχει αισιοδοξία για όλα τα σενάρια.

Πηγή: capital.gr