Σειρά έργων στην Κρήτη

Σειρά έργων στην Κρήτη

aerodromio nikos kazantzakis-error imageΣειρά έργων της Κρήτης εξήγγειλε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το Ηράκλειο, όπως το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, οι επεκτάσεις και βελτιώσεις στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ).

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, στο Καστέλι θα γίνει επένδυση περίπου 800 εκατ. ευρώ, που έρχεται να δημιουργήσει «ένα αεροδρόμιο το οποίο θα αποτελέσει την καρδιά της αεροπορικής δραστηριότητας και των αεροπορικών μεταφορών στη Μεσόγειο, προς την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία».

Για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου έχουν επιδείξει ενδιαφέρον επτά μεγάλοι όμιλοι Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Οι τελικές, δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους παραχωρησιούχους για την ανάπτυξη και λειτουργία του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι Ηρακλείου, θα υποβληθούν στις 16 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον υπουργό ενδέχεται να υπάρχει ανάδοχος στις αρχές του 2015 και η σύμβαση παραχώρησης να υπογραφεί και να εγκριθεί από τη Βουλή στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει χωροταξική μελέτη για τη συνολική αποτύπωση των χρήσεων γης στην περιοχή όπου θα αναπτυχθεί το νέο αεροδρόμιο και συνολική αναπτυξιακή μελέτη.

Παράλληλα, εξήγγειλε επέκταση 2.000 τ.μ. των χώρων υποδοχής αναχωρήσεων και αφίξεων του «Νίκος Καζαντζάκης» – προκειμένου να λειτουργήσει αξιοπρεπώς μέχρι την έναρξη λειτουργίας του νέου αερολιμένα – αλλά και παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την εικόνα του αεροδρομίου, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, μετά από ένταξή τους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε επίσης ότι για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης δεν θα υπάρχουν διόδια, αλλά θα χρησιμοποιηθεί η πρακτική των πληρωμών διαθεσιμότητας. Είπε ο ίδιος ότι το έργο θα κατασκευαστεί, με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης. με συνδυασμό κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ιδιώτες επενδυτές και τράπεζες, που θα έρθουν να χρηματοδοτήσουν το έργο, με διάρκεια παραχώρησης τα 30 έτη. Η πρώτη φάση δημοπράτησης του έργου θα γίνει «το αργότερο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015» έτσι ώστε στα μέσα του 2016 να ξεκινήσει.

Πηγή: tee.gr