Σημαντική η καταγραφή της δόμησης για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας

nea aythaireta-error imageΗ απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε συνταγματικό το νόμο 4178/13 για τα αυθαίρετα «γυρίζει σελίδα» σε ένα από τα πιο εμβληματικά ζητήματα της νομολογίας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, για πρώτη φορά μετά τον νόμο Τρίτση του 1983.

Ισχυρά δεδομένα, που αναπτύχθηκαν στη δικαστική διαδικασία και αξιολογήθηκαν στην κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου, αποτελούν, αφενός μεν, η προφανής αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ολιστικής ρύθμισης για τα αυθαίρετα, αφετέρου δε το ακλόνητο επιστημονικά, τεχνικά και νομικά τεκμηριωμένο επιχείρημα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός σχεδιασμός για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας αν δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα του δομημένου χώρου. Για αυτό το λόγο είναι σημαντική η καταγραφή της δόμησης, η οποία ξεκίνησε με τα αυθαίρετα. Ακολουθούν η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, για τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια και ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών για τις νέες οικοδομές. Αυτά τα δύο εργαλεία είναι πολύ σημαντικά για να περάσει η χώρα σε μία νέα ηλεκτρονική εποχή.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός με δήλωσή του, θέτει σε προτεραιότητα την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και την ηλεκτρονική έκδοση αδειών δόμησης, υπογραμμίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΤΕΕ και των μηχανικών και τη σημασία της καταγραφής της τεχνικής κατάστασης των ακινήτων σε όλη τη χώρα, ώστε να γίνουμε επιτέλους ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό κράτος. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημειώνει ότι:

“Το ΤΕΕ πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια με το πληροφοριακό σύστημα για τον 4178 αλλά και τις άλλες ψηφιακές υπηρεσίες που ετοιμάζει. Η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και στην ηλεκτρονική έκδοση αδειών δόμησης, υπηρεσίες που το ΤΕΕ είναι έτοιμο να προσφέρει, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για το κτιριακό απόθεμα της χώρας και να περάσουμε όλοι – πολιτεία, μηχανικοί και πολίτες – σε μία νέα ηλεκτρονική εποχή”.

Τα μέσα ενημέρωσης δίνουν ευρεία δημοσιότητα στην απόφαση του ΣτΕ και τη σημασία της για την αντιμετώπιση-επίλυση του διαχρονικού προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης και την προώθηση του πολεοδομικού σχεδιασμού. Χαρακτηριστικά η «Καθημερινή» σημειώνει ότι «πρόκειται βεβαίως για μια σαφή νίκη του υπουργείου Περιβάλλοντος, που υποστήριξε ότι με το νέο πλαίσιο διασφαλίζεται επαρκώς η «κόκκινη γραμμή» ενάντια στην αυθαίρετη δόμηση, ενώ ισορροπεί η περιβαλλοντική και πολεοδομική επιβάρυνση που έχει προκληθεί».

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι «ως συνέπεια, η νομική ισχύς των πράξεων «τακτοποίησης» παραμένει σταθερή και τα έσοδα (πλέον του 1,2 δισ. ευρώ στο Πράσινο Ταμείο) ασφαλή», ενώ παραθέτει την εκτίμηση ότι «με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να θεωρείται πιθανή και η παράταση της ισχύος του ν. 4178/13, που λήγει τον Φεβρουάριο του 2016».

Όσον αφορά στην ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση του θέματος σημειώνεται ότι έχει ήδη διαμορφωθεί ένα πλέγμα νομοθετημάτων, τα οποία αφορούν σε Κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες, αυθαίρετη δόμηση, πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση, δασική νομοθεσία, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, νέος ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών. Η συνδυαστική και πολυεπίπεδη εφαρμογή τους κατατείνει σε μία συνολική και ολιστική προσέγγιση στα θέματα της ρύθμισης του χώρου, ώστε η χώρα να αποκτήσει για πρώτη φορά εθνική πολιτική γης.

Στη βάση αυτού του σχεδιασμού το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε το νόμο 4178 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και για τη δημιουργία της Τράπεζας γης, ως σύμφωνο με τις διατάξεις του Συντάγματος. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν σε νέα βάση παθογένειες δεκαετιών, που έχουν δημιουργήσει τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση, καθώς και άλυτα προβλήματα στις συναλλαγές που αφορούν σε ακίνητα, ώστε να σταματήσουν να αποτελούν τροχοπέδη για την ορθολογική χωροταξική ανάπτυξη της χώρας.

Πηγή: tee.gr