Σήμερα αποφασίζεται τί μέλλει γενέσθαι με το Ελληνικό

Σήμερα αποφασίζεται τί μέλλει γενέσθαι με το Ελληνικό

anaptyksi ellinikou-error imageΣήμερα θα παραδοθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) η γνωμοδότηση των συμβούλων, υπό τη Happold Consulting, για το εύλογο και δίκαιο της βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε την Τετάρτη η Lamda Development για το Ελληνικό. Η οικονομική προσφορά του σχήματος υπό την εταιρεία του ομίλου Λάτση, ύψους 915.000.000 (σε βάθος δεκαετίας), αναμένεται να γίνει δεκτή, αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, και πιθανώς σήμερα θα έχουμε προτιμητέο επενδυτή για την εκμετάλλευση του σημαντικότερου ακινήτου της χώρας.

Η απόφαση θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ εν μέσω αντιδράσεων από παράγοντες που θεωρούν πως το Ελληνικό παραχωρείται με χαμηλό τίμημα. Όσοι αντιδρούν στην παραχώρηση του Ελληνικού στη Lamda Development εστιάζουν, μεταξύ άλλων, και στο μοντέλο αποπληρωμής των 915.000.000 σε βάθος δεκαετίας. Συγκεκριμένα, το σχήμα υπό τη Lamda Development θα καταβάλει εφάπαξ το 30% (300.000.000 ευρώ), έπειτα από δέκα χρόνια θα καταβάλει 200.000.000 ευρώ και στο μεσοδιάστημα τα υπόλοιπα 415.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό δημόσιο θα δεσμεύεται απέναντι στο σχήμα Lamda DevelopmentFosun (Κίνα) – Al Maabar (Αμπού Ντάμπι) και στους μελλοντικούς επενδυτές που θα ενταχθούν σ’ αυτό πως εντός διετίας θα έχει δώσει όλες τις απαραίτητες άδειες για την έναρξη των εργασιών. Στην περίπτωση που παραβιαστεί το χρονικό διάστημα της διετίας, οι επενδυτές θα μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς καμία επίπτωση. Στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία υποστηρίζουν πως οι πρώτες εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα καθώς οι αδειοδοτήσεις θα δίνονται σταδιακά.

Η διοίκηση της Lamda Development, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του έργου, υποστηρίζει πως πρόκειται να συγκεντρώσει ίδια κεφάλαια περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της εισηγμένης, ήδη έχουν δεσμευτεί, με βάση τις απαιτήσεις του διαγωνισμού, ίδια κεφάλαια περίπου 500.000.000 – 600.000.000 ευρώ από τη Fosun, την Al Maabar και επενδυτικά σχήματα που συνδέονται με τον επιχειρηματία Σπύρο Λάτση. Τα πρόσθετα κεφάλαια, ύψους περί τα 500.000.000 ευρώ, θα προέλθουν από νέους επενδυτές που θα συμμετάσχουν σταδιακά στο σχήμα υπό τη Lamda Development στην περίπτωση που έχει αίσιο τέλος ο διαγωνισμός. Ήδη ακούγεται το όνομα του καναδικού επενδυτικού ομίλου Fairfax που ελέγχει τη Eurobank Properties.

Πηγή: euro2day.gr