Στην τελική ευθεία η επανεκκίνηση των οδικών έργων

Στην τελική ευθεία η επανεκκίνηση των οδικών έργων

odika erga-error imageΣτην τελική φάση βρίσκεται το θέμα της επανεκκίνησης των οδικών έργων, σημείωσε ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος εκτίμησε ότι τον Οκτώβριο οι συμβάσεις θα φτάσουν στη Βουλή προς κύρωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας» ο κ. Ράιχενμπαχ έστειλε αισιόδοξο μήνυμα για τους αυτοκινητόδρομους πλέκοντας το εγκώμιο των υπουργών Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη δουλειά και τον συντονισμό που έχουν πετύχει στο θέμα. Ο επικεφαλής της Task Force, που συναντήθηκε με τον κ. Χατζηδάκη, σημείωσε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο θέμα των έργων των οδικών αξόνων. Τόνισε πως η  επανεκκίνηση θα προσθέσει μία με δύο μονάδες στο ΑΕΠ ετησίως.

Αλλά και από τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες ο κ. Χρυσοχοΐδης τονίζεται η  σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί. Μετά τις συναντήσεις με τους επιτρόπους περιφερειακής πολιτικής Γιοχάνες Χαν και Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, πηγές της Επιτροπής υπογράμμιζαν ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις και ότι οι ελληνικές αρχές εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωσή τους. Η πρόοδος αυτή δεν ήταν όμως αρκετή για να υπάρξει κατ΄αρχήν συμφωνία. Οι κοινοτικοί επίτροποι, αφού αναγνώρισαν τη σημασία των έργων για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την οδική ασφάλεια, δεσμεύτηκαν ότι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Ωστόσο, αγκάθι παραμένει η εξεύρεση κονδυλίων για την κοινοτική χρηματοδότηση μέσα από τη διαδικασία αναθεώρησης των προγραμμάτων. Τα περίπου 2 δισ. ευρώ αναζητούνται τόσο από τομεακά όσο και από περιφερειακά προγράμματα, ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρεται ότι δεσμεύθηκε να κοινοποιήσει μέσα στις επόμενες μέρες τις πηγές εξεύρεσης των κονδυλίων. «Λεφτά υπάρχουν, το ζητούμενο είναι η σωστή μεταφορά τους», σχολίαζαν πηγές της Επιτροπής, οι οποίες επισήμαναν ακόμη ότι η «μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας».

Πάντως, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο στόχος να υπάρξει συμφωνία εντός του Οκτωβρίου παραμένει «εφικτός», εφόσον το δεύτερο ζήτημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα αφορά τον τομέα του ανταγωνισμού και τη συμβατότητα των κρατικών ενισχύσεων, όπου η εκτίμηση είναι ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία μέσα στον Οκτώβριο τότε θα καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση των έργων το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους και αφού προηγουμένως επικυρωθεί η συμφωνία από τη Βουλή. Τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως το 2015.

Πηγή: tee.gr