Συμβουλές για στοκάρισμα και σπατουλάρισμα στην ξηρά δόμηση

Συμβουλές για στοκάρισμα και σπατουλάρισμα στην ξηρά δόμηση

Το στοκάρισμα και σπατουλάρισμα είναι δυο διαφορετικές λέξεις – δυο διαφορετικές εργασίες , πάνω στον τομέα της ξηράς δομήσεως . Συνέχεια ακούω το ίδιο γλωσσικό λάθος από συνεργάτες – πελάτες .

Ας ξεκαθαρίσουμε για αρχή την διαφορά τους , τουλάχιστον σε σχέση πάντα με την ξηρά δόμηση:

  • Η εργασία του στοκαρίσματος των κατασκευών ξηράς δομήσεως ( γυψοσανίδες – τσιμεντοσανίδες – υαλοσανίδες ) είναι για να ενώσει τα υλικά μας, με τη χρήση κάποιου είδους κόλλας, το ρόλο της οποίας στην προκειμένη περίπτωση έχει ο στόκος. Σε συνεργασία πάντα με το ανάλογο ενισχυτικό ( γάζα ινών υάλου – χαρτοταινία – υαλόνημα άκαυστο ) ενώνει τις μεταλλικές γωνίες προστασίας ακμής , τις εύκαμπτες γωνίες pvc προστασίας ακμής & το κύριο δομικό στοιχείο της κατασκευής ξηράς δομήσεως ( γυψοσανίδα – τσιμεντοσανίδα – υαλοσανίδα – μερεμέτια ) ώστε να δημιουργήσει ένα ενιαίο συμπαγές σύνολο.
  •  Η εργασία του σπατουλαρίσματος από την άλλη πλευρά , γίνεται για να δημιουργήσει μια απολύτως ενιαία & λεία επιφάνεια στην κατασκευή από συστήματα ξηράς δομήσεως αλλά & για να μας δώσει έναν επιπλέον πολύ σημαντικό & δυνατό κρίκο ασφαλείας σε σχέση με τα ραγίσματα , σε συνεργασία πάντα με τα ανάλογα υδατοδιαλυτά αστάρια & ελαστομερή χρώματα ( latex ) .

Κάτι που θα πρέπει να προσέξετε κατά την ώρα επιλογής συνεργείου τοποθέτησης – κατασκευής , είναι η διευκρίνιση σε ποιό στάδιο – κατηγορία ποιότητας θα σας παραδοθεί το έργο – κατασκευή .

Ανάλογα το επιθυμητό αποτέλεσμα & την επιθυμητή χρήση του συστήματος , χωρίζεται σε ( 4 ) τέσσερις κατηγορίες ποιότητας (Q ) .

Q1 : ΣΤΟΚΑΡΙΣΜΑ ( αρμολόγηση)
Q2 : ΣΤΟΚΑΡΙΣΜΑ ( αρμολόγηση ) –       ΣΠΑΤΟΥΛΑΡΙΣΜΑ ( φινίρισμα
Q3 : ΣΠΑΤΟΥΛΑΡΙΣΜΑ ( φινίρισμα )
Q4 : ΣΠΑΤΟΥΛΑΡΙΣΜΑ ( φινίρισμα )

Συνήθως η παράδοση συμφωνείται στο ( Q 1 ) πρώτο στάδιο – κατηγορία με τα συνεργεία – τοποθετητές συστημάτων ξηράς δομήσεως . Τα πρόσθετα στάδια – κατηγορίες προστίθενται στο αρχικό κοστολόγιο .
Προσωπική μου συμβουλή , εάν μπορείτε , καλύτερα θα είναι να ζητήσετε να σας παραδοθεί το έργο σας με όλα τα στάδια – κατηγορίες αποπερατωμένα. Ο λόγος είναι γιατί αυτοί γνωρίζουν συνήθως ποιά ακριβώς υλικά πρέπει να χρησιμοποιηθούν , ώστε να είναι απολύτως συμβατά μεταξύ τους & να μην δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα στην πορεία του χρόνου .

Ένας ακόμα βασικός λόγος είναι ότι έτσι θα εξασφαλίσετε αν ο συνεργάτης που διαλέξατε για την κατασκευή σας είναι πραγματικός επαγγελματίας & όχι ένας ακόμα αλεξιπτωτιστής από αυτούς που έχουν γεμίσει τον χώρο .

Συντάκτης:       Αθανάσιος Α. Βλάσσης ( τεχνίτης συστημάτων ξηράς δομήσεως ),                             email: AV_ar-T-chitecture@hotmail.com