Τα νέα γραφεία της Google στην Καλιφόρνια

Το δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο του Bjarke Ingels και το βρετανικό στούντιο του Thomas Heatherwick, ανέλαβαν να σχεδιάσουν τα νέα κεντρικά γραφεία της Google στην Καλιφόρνια, συνολικής επιφάνειας 316.000 τετραγωνικών μέτρων. Ένα συγκρότημα που σχεδιάζεται από το μηδέν, σε μια ορεινή περιοχή, στην οποία κυριαρχεί το πράσινο, και θα πρέπει να συνδυάζει την καινοτομία με την άνεση λειτουργίας και εργασίας για τις χιλιάδες που θα φιλοξενούνται σ’ αυτό.

google_mountain view_07-error image

google_mountain view_03-error image

Οι σχεδιαστές, σύμφωνα με το Masterplan που δημοσιοποίησαν, αντί για την κατασκευή συμπαγών κτιρίων από μπετόν, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μπλοκ από ελαφριές δομές, οι οποίες μπορούν να μετακινούνται, ώστε να προσαρμόζονται σε νέες χρήσεις στο μέλλον, τοποθετώντας αυτές τις μονάδες σε ένα μεγάλο ημιδιαφανές στέγαστρο, που από τη μια ελέγχει το κλίμα, από την άλλη επιτρέπει στο φως της ημέρας και τον αέρα να εισέρχεται στους χώρους εργασίας, αλλά γενικότερα τις εγκαταστάσεις.

google_mountain view_02-error image

Κάτω από την ίδια «ομπρέλα» προβλέπεται να υπάρχουν δένδρα, άφθονο πράσινο, καφετέριες, ακόμη και ποδηλατόδρομος, καταργώντας τα όρια ανάμεσα στο δομημένο και το φυσικό περιβάλλον. «Αυτό το έργο είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλούς χώρους γραφείων. Έχει να κάνει περισσότερο με την ‘τοπική κοινωνία’, που θα φιλοξενήσει», ανέφερε ο David Radcliffe, αντιπρόεδρος της Google-ακινήτων.

google_mountain view_04-error image

«Προσθέτοντας πολλά μονοπάτια, ποδηλατόδρομους, περιοχές λιανικής πώλησης, εστιατόρια και άλλες εγκαταστάσεις κοινής χρήσης, ελπίζουμε να δώσουμε νέα πνοή στο μοναδικό περιβάλλον, αλλά και σε όσους εργάζονται ή επισκέπτονται τη νέα έδρα της επιχείρησης. Γι’ αυτό αναζητήσαμε έναν αρχιτέκτονα που θα μπορούσε πραγματικά να κάνει κάτι διαφορετικό».

google_mountain view_01-error image

google_mountain view_09-error image

Τελικά δεν βρήκαν έναν, αλλά δυο. «Όταν συναντήσαμε ο ένας τον άλλον, βλέποντας και τη θέα της περιοχής, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να συνεργαστούμε μεταξύ μας και με την Google, για να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με κάθε άλλο, στο οποίο ο καθένας μόνος δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει», δήλωσε ο Bjarke Ingels.

google_mountain view_05-error image

«Στην πανεπιστημιούπολη της Google υπάρχουν πολλά δέντρα» σημειώνει Thomas Heatherwick, «αλλά αυτό το φυσικό περιβάλλον υπονομεύεται συνεχώς από το οδικό δίκτυο και τις υποδομές για το σύνολο των αυτοκινήτων που κατακλύζουν την περιοχή, με συνέπεια να έχει κανείς πως τα δέντρα είναι έπιπλα στο δρόμο».

google_mountain view_06-error image

google_mountain view_08-error image

Με αυτό το σκεπτικό, οι δυο αρχιτεκτονικές ομάδες προσπάθησαν να αναστρέψουν την κατάσταση «να χρησιμοποιήσουμε τους χώρους στάθμευσης για την αναδημιουργία του φυσικού περιβάλλοντος, εμπλουτίζοντας το χώρο, μέσα και έξω από την εγκατάσταση, με πολύ πράσινο». Το αποτέλεσμα είναι αυτό που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που παρουσιάζουμε σήμερα, οπωσδήποτε εντυπωσιακό και έξω από τα καθιερωμένα.

Πηγή: tee.gr, google.com