Θα παραμείνουν στα χαμηλά οι τιμές των ακινήτων

Θα παραμείνουν στα χαμηλά οι τιμές των ακινήτων

akinita2-error imageΗ ζήτηση θα παραμείνει αδύναμη, το ίδιο και οι τιμές των ακινήτων αν δεν υπάρξουν άμεσα σοβαρές παρεμβάσεις. Στις εκτιμήσεις αυτές καταλήγουν τραπεζικοί αναλυτές, σχολιάζοντας την αντίδραση της αγοράς ακινήτων στην προοπτική σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας, μετά την απώλεια του 25% του ΑΕΠ μέσα σε μία εξαετία και την καταβαράθρωση των τιμών. Υποστηρίζουν ότι η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας θα καθυστερήσει να δώσει ζωή στις τιμές ακινήτων, για όσο διάστημα η ανεργία θα παραμένει σε επίπεδα τόσο υψηλά. Επισημαίνεται όμως ότι η αντίδραση των τιμών θα είναι διαφορετικής ταχύτητας μεταξύ εμπορικών ακινήτων και κατοικιών.

Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνει και η άποψη μελέτης της Moody΄s για την ισπανική οικονομία στην οποία αποδίδει ανάλογα χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι στην Ισπανία, όπως παρατηρούν Έλληνες αναλυτές, η υπερπροσφορά ακινήτων είναι μη συγκρίσιμο μέγεθος με αυτή στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον είναι ότι στις απόψεις αυτές συγκλίνουν στελέχη σχεδόν όλων των  διευθύνσεων οικονομικής ανάλυσης των ελληνικών τραπεζών, όπως και αρμόδια στελέχη της ΤτΕ. Η ζημιά στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι εξ αυτών, έχει να κάνει με το συνδυασμό των επιπτώσεων τόσο από την ύφεση και την ανεργία από την μία πλευρά, όσο και με την φορολογική κακοδιαχείριση από την άλλη.

Το ενδιαφέρον που έχει δημιουργηθεί σε επίπεδο τουρισμού και εξοχικών κατοικιών δεν μπορεί να ανατρέψει την τάση αυτή, καθώς σε σημαντικό βαθμό υπήρχε και στο παρελθόν και η έκτασή του δεν μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τους ρυθμούς μεταβολής των τιμών στα ακίνητα συνολικά. Η ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια σαφώς θα βελτιώσει το συνολικό κλίμα στην αγορά ακινήτων – κυρίως μέσα από την ανάκαμψη της αγοράς των στεγαστικών δανείων – αλλά οι ρυθμοί βελτίωσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, θα είναι εξαιρετικά αργοί όσο η ανεργία παραμένει σε επίπεδα που υπερβαίνουν το 20% του ενεργού εργατικού δυναμικού.

Καθοριστικός παράγοντας, όπως υποστηρίζεται, για τη διόρθωση αυτής της “απόκλισης” μεταξύ της συνολικής ανάκαμψης της οικονομίας και της ανάκαμψης στην αγορά ακινήτων, θα είναι η δημιουργία ενός συστήματος ρεαλιστικών αντικειμενικών τιμών που θα είναι προσαρμοσμένες στις εμπορικές και η αναπροσαρμογή της φορολογίας σε ύψος και ποιότητα ανάλογο εκείνης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: capital.gr