Θολό το τοπίο σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

asteras vouliagmenis-error imageΘολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις, παρά το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν καταργείται απλά θα… βαφτιστεί κάπως αλλιώς.

Στην κυβέρνηση επικρατεί Βαβέλ σχετικά με το τι θα γίνει με διαγωνισμούς που είχαν εξαγγελθεί αλλά και με το σκοπό του Ταμείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ άλλα στελέχη λένε ότι θα πρέπει να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της ενέργειας, χθες ο Π. Λαφαζάνης επέμεινε ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να φύγει από τον κρατικό έλεγχο.

Χάος επικρατεί και με τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς η Ν. Βαλαβάνη είπε ότι θα πηγαίνουν για το συνταξιοδοτικό σύστημα, ενώ ο Γ. Βαρουφάκης έχει πει ότι θα πηγαίνουν για το χρέος.

Η κ. Βαλαβάνη προκάλεσε προχθές στη Βουλή πλήθος σχολίων καθώς έβαλε κι άλλα θέματα στο τραπέζι πέραν του Ελληνικού. Η υπουργός είπε ότι είναι μεγάλο σκάνδαλο η πώληση των 28 ακινήτων με sale and lease back, χωρίς ωστόσο να μπορεί να διευκρινίσει αν προτίθεται να κάνει οτιδήποτε. Ερωτώμενη χθες η διοίκηση της Grivalia για το αν έχουν δεχθεί ενοχλήσεις για τα 14 ακίνητα που αγόρασαν, είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε κι εν πάση περιπτώσει οι ίδιοι είναι αγοραστές και δεν εμπλέκονται στις διαδικασίες για τους διαγωνισμούς.

Στελέχη της αγοράς, πάντως, εμφανίζονται οργισμένοι από την ασαφή τακτική που ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών στο θέμα του ρόλου του νέου ΤΑΙΠΕΔ. Περιμένουν με αγωνία να δουν τι προτίθενται να κάνουν με μια σειρά συμφωνίες που έχουν κλείσει, αλλά και με άλλους διαγωνισμούς που έπρεπε να έχουν προχωρήσει. Ένας από αυτούς είναι και του Αστέρα Βουλιαγμένης που παγώνει  η αξιοποίηση της περιοχής, προκαλώντας πλήγμα και στα έσοδα του κράτους, ειδικά όμως της Εθνικής τράπεζας μετά και την απόφαση του ΣτΕ για τις κατοικίες που μπορούν να δημιουργηθούν εκεί. Ο διαγωνισμός που είχε γίνει φαίνεται να ναυαγεί οριστικά, μιας και οι επενδυτές εμφανίζονται κατηγορηματικοί οτι με τους νέους όρους η επένδυση δεν “βγαίνει”.

Πηγή: ered.gr