Το ανάποδο δέντρο

Το ανάποδο δέντρο

Το baobab, με το μοναδικό σχήμα και το επιβλητικό ανάστημα, είναι το δένδρο σύμβολο της Μαδαγασκάρης, δένδρο ενδημικό, σε ένα νησί-χώρα που μπορεί να υπερηφανεύεται για την απίστευτη ποικιλία ζώων και φυτών. Το 90% των άγριων ζώων αυτού του νησιού, στα ανατολικά της Αφρικής, δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Όσο για το baobab, με ένα κορμό σωστό βαρέλι, που φτάνει σε ύψος στα 18 μέτρα, πράγματι είναι ανεπανάληπτο.
Ένας μύθος θέλει το δένδρο αυτό οι θεοί να το φύτεψαν ανάποδα, καθώς τα κλαδιά του μοιάζουν με ρίζες, οι οποίες, ωστόσο, βρίσκονται στο πιο ψηλό σημείο του. Πρόκειται για δένδρο απολύτως αξιοποιήσιμο: το ξύλο σκληρό, χρησιμοποιείται στην κατασκευή σπιτιών, αλλά και βαρελιών για την αποθήκευση νερού κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων.
Τα φρούτα του τρώγονται καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, ενώ τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς.
Πάνω απ’ όλα πρόκειται για δένδρο που προσελκύει τουρίστες !

Παρόλες αυτές τις δυνατότητες, το baobab απειλείται με εξαφάνιση στη Μαδαγασκάρη, μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, όπου οι άνθρωποι ζουν με λιγότερα από δυο δολάρια την ημέρα. Η γεωργία είναι η μεγαλύτερη απειλή του δένδρου. Εκτιμάται ότι έχει χαθεί ως τώρα σε ποσοστό 90% εξαιτίας της χρόνιας αποψίλωσης των δασών, για να εξασφαλιστεί καλλιεργήσιμη έκταση, ξυλεία, καυσόξυλα ή κάρβουνο.

Οι περιβαντολόγοι επιχειρούν να πείσουν τους κατοίκους για τη βιοποικιλότητα και την ανάγκη διατήρησής της, ενώ οι αρχές
έχουν αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για να σώσουν τα δάση, να δημιουργήσει εθνικά πάρκα προσελκύοντας οικοτουρίστες απ’ όλο τον κόσμο.

Το δύσκολο στην περίπτωση – όπως και σε κάθε αντίστοιχη – είναι ότι για τη διατήρηση σπάνιων ειδών του φυτικού και ζωικού βασιλείου εκτός από τις δράσεις, απαιτείται, κυρίως, η αλλαγή της συμπεριφοράς στη ζωή των κατοίκων και αυτό δεν είναι εφικτό σε χώρες που βιώνουν σε συνθήκες φτώχειας.

Πηγή: tee.gr