Το BVLGARI Pavillion στο Abu Dhabi

Το BVLGARI Pavillion στο Abu Dhabi

Το BVLGARI Pavilion είναι μια χωρική εγκατάσταση στον προαύλιο χώρο του μουσείου Saadiyat al Manarat στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το περίπτερο σχεδιάστηκε από το Αρχιτεκτονικό γραφείο NaNA, με γραφεία στη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο, για λογαριασμό του οίκου κοσμημάτων BVLGARI, στα πλαίσια του ετήσιου φεστιβάλ τέχνης Abu Dhabi Art 2012. Οι απαιτήσεις κατά το σχεδιασμό περιελάμβαναν την διαμόρφωση ενός χώρου 300τ.μ. χωρητικότητας έως 150 ατόμων, έκθεση κοσμημάτων, μουσική σκηνή και μπαρ.

BVLGARI 4-error image

“Έχοντας ως στόχο την επίτευξη διαφάνειας και διάθλασης του φωτός μέσα από την κατασκευή ορίσαμε τον ακρυλικό σωλήνα ως το βασικό υλικό της σύνθεσης”, λένε οι δημιουργοί.

BVLGARI 7-error image

Οι ακρυλικοί σωλήνες είναι ένα υλικό άμεσα διαθέσιμο στην αγορά σε ποικίλες διαστάσεις (μήκος και διατομή) που χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος αρχιτεκτονικών εφαρμογών. Ωστόσο πολύ σπάνια έχει αποτελέσει το βασικό αρχιτεκτονικό στοιχείο σύνθεσης. Στόχος ήταν η δημιουργία μιας ενιαίας, αυτοφερόμενης κατασκευής μέσα από την διερεύνηση της σχέσης μορφής και υλικού, όπου ο ακρυλικός σωλήνας δεν θα είχε πια τα χαρακτηριστικά απλού διακοσμητικού στοιχείου πάνω σε έναν κρυφό σκελετό στήριξης, αλλά θα αποτελούσε το ίδιο το δομικό συστατικό της σύνθεσης.

BVLGARI 2-error image

Αρχικά οι σωλήνες στοιβάχτηκαν κατακόρυφα, ενώ σε δεύτερη φάση άρχισαν να αφαιρούνται και να “σμιλεύονται” τμήματα, δημιουργώντας ένα νέο τρισδιάστατο μοτίβο.

BVLGARI 3-error image

Ακολουθώντας τις στατικές δυνατότητες του υλικού αλλά και το ύφος της εταιρίας BVLGARI, η τελική εικόνα του περιπτέρου πήρε την μορφή μιας σειράς θόλων, οι οποίοι στις άκρες του άλλοτε θυμίζουν μεγάλα φυτά και άλλοτε κλασσικές καμάρες.

BVLGARI 6-error image

Η μελέτη εφαρμογής ολοκληρώθηκε μέσα 3 μήνες, έπειτα από το τελικό ok της  BVLGARI, ενώ η κατασκευή μέσα σε 30 μέρες, και συγκεκριμένα 5 ώρες πριν από την έναρξη του Abu Dhabi Art Fair!

Πηγές: archisearch.gr, moreartinside.com