Το νέο Μουσείο Τέχνης του Aspen από τον Shigeru Ban

Aspen Art Museum 01-error image

Τοποθετημένο στη γωνία της οδού South Spring και της λεωφόρου East Hyman στο κέντρο της πόλης του Aspen, το νέο Μουσείο Τέχνης του Aspen είναι το πρώτο μόνιμο μουσείο που κατασκεύασε στις ΗΠΑ ο Shigeru Ban. Το όραμα του Ban για το νέο αυτό Μουσείο βασίζεται στη διαφάνεια και τους ανοικτούς χώρους, προκαλώντας όσους βρίσκονται εξωτερικά να εμπλακούν με το εσωτερικό του κτιρίου, και προσφέροντας την ευκαιρία σε όσους βρίσκονται εντός να βλέπουν τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο.

Aspen Art Museum 02-error image

Η κύρια είσοδος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κτηρίου επί της λεωφόρου East Hyman, με πρόσβαση στο χώρο υποδοχής και σε δύο γκαλερί του ισογείου. Από εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν τη διαδρομή τους προς τους χώρους του μουσείου –να ανέβουν στα ανώτερα επίπεδα, είτε μέσω του γυάλινου ανελκυστήρα στη βορειοανατολική γωνία, είτε μέσω της Μεγάλης Σκάλας με τον γυάλινο τοίχο στην ανατολική πλευρά.  Το εξωτερικό ξύλινο πλέγμα είναι κατασκευασμένο από το  συνθετικό υλικό Prodema ένα αμάλγαμα χαρτιού και ρητίνης εγκιβωτισμένο μέσα σε καπλαμά διπλής όψης.

Aspen Art Museum 03-error image

Aspen Art Museum 05-error image

Από τον κήπο των γλυπτών στο δώμα του κτιρίου, οι επισκέπτες θα απολαύσουν την απαράμιλλη θέα του περιβάλλοντος του Aspen και τη μοναδική ανεμπόδιστη δημόσια θέα προς το βουνό Ajax. Το δώμα αποτελεί έναν ενεργό χώρο εκθέσεων και εκδηλώσεων με καφετέρια, μπαρ και υπαίθριο χώρο ανάπαυσης.

Aspen Art Museum 04-error image

Aspen Art Museum 06-error image

Άλλες νέες παροχές του μουσείου είναι ένας εκπαιδευτικός χώρος, ένα κατάστημα / βιβλιοπωλείο, και ένα διαμέρισμα καλλιτέχνη στο χώρο του ξενοδοχείου, καθώς επίσης και χώροι αποθήκευσης και προετοιμασίας καλλιτεχνικών έργων. Το κατάστημα του μουσείου συνεργάζεται με το υποδειγματικό, μη κερδοσκοπικό βιβλιοπωλείο τέχνης της Νέας Υόρκης “Printed Matter”.

Πηγή: archdaily.gr