Ζεστό σπίτι με φωτοβολταϊκά στη Στέγη Θηλέων Παλαιού Φαλήρου

Ζεστό σπίτι με φωτοβολταϊκά στη Στέγη Θηλέων Παλαιού Φαλήρου

prasino ktirio-error imageΟ χειμώνας για τη Στέγη Θηλέων Παλαιού Φαλήρου Άγιος Αλέξανδρος, στην οποία φιλοξενούνται 15 κορίτσια (άπορα, ορφανά, κακοποιημένα) ηλικίας από 6 έως 24 ετών, είναι δύσκολος. Λόγω των οικονομικών δυσχερειών τα βράδια είναι παγωμένα καθώς η θέρμανση δεν είναι επαρκής. Από τον επόμενο χειμώνα όμως τα κορίτσια της Στέγης θα ζουν σε ένα ζεστό σπιτικό. Η Στέγη χάρη στα φωτοβολταϊκά που θα τοποθετηθούν στην ταράτσα της θα έχει δωρεάν, καθαρή, θέρμανση από τον ήλιο.

Το παραπάνω θα γίνει πραγματικότητα ύστερα από την καμπάνια που ξεκίνησε η Greenpeace τον περασμένο Δεκέμβριο και η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Η περιβαλλοντική οργάνωση καλούσε τους πολίτες να προσφέρουν χρήματα για να αγοραστούν φωτοβολταϊκά.

Ο στόχος ήταν να συγκεντρωθούν σε δύο μήνες 70.000 ευρώ. Τόσα χρήματα απαιτούνται για την αγορά των φωτοβολταϊκών και τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή. Περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι κατέθεσαν προσφορές και έτσι συγκεντρώθηκαν περίπου 40.105 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από την Greenpeace, από ιδιώτες και εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να βοηθήσουν. ‘Ηδη αγοράστηκαν τα πρώτα φωτοβολταϊκά και πρόκειται να αρχίσουν οι εργασίες για την εγκατάστασή τους. «Αυτό σημαίνει ότι του χρόνου η Στέγη θα έχει δωρεάν θέρμανση από τον ήλιο» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος εκστρατείας της Greenpeace για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Τάκης Γρηγορίου.

‘Οπως εξηγεί ο κ. Γρηγορίου η περιβαλλοντική οργάνωση προχώρησε στη δράση για δύο λόγους. «Το συγκεκριμένο ίδρυμα προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο. ‘Ομως αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με τη θέρμανση. Μοιράζεται τον ίδιο καυστήρα με τον παιδικό σταθμό με τον οποίο συστεγάζεται» λέει. Οι νύχτες όμως είναι κρύες καθώς προσπαθούν να μην κάνουν κατάχρηση των κλιματιστικών διότι οι πόροι τους είναι λιγοστοί.

«Ο δεύτερος λόγος είναι πως με τον νέο νόμο που ισχύει μπορεί κάποιος να καλύψει τη δική του κατανάλωση ρεύματος με αυτοπαραγωγή ενέργειας. Τοποθετώντας δηλαδή φωτοβολταϊκά μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να χρειάζεται να την πουλήσει στη ΔΕΗ και έτσι να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες. Συνεπώς, θέλαμε να δείξουμε ότι η απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια, στην ενεργειακή κρίση είναι ο ήλιος» αναφέρει ο κ. Γρηγορίου. «Με την ηλιακή ενέργεια μπορούμε να έχουμε δωρεάν, καθαρή, θέρμανση χωρίς πετρέλαιο, χωρίς υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας».

Αν όλοι τοποθετούσαν φωτοβολταϊκά τα περιβαλλοντικά οφέλη θα ήταν τεράστια τονίζει ο κ. Γρηγορίου. «Παράγεις καθαρή ενέργεια. Δεν χρειάζεσαι καθόλου πετρέλαιο».

Οι εργασίες εγκατάστασης

Πώς όμως τον επόμενο χειμώνα το κτίριο της Στέγης θα έχει δωρεάν θέρμανση; Το κτίριο, όπως τονίζεται από την Greenpeace, θα απεξαρτηθεί από το πανάκριβο πετρέλαιο. Θα καταργηθεί ο λέβητας πετρελαίου που λειτουργεί στον παιδικό σταθμό και θα εγκατασταθούν αντλίες θερμότητας που ζεσταίνουν πολύ πιο αποδοτικά το νερό των σωμάτων του καλοριφέρ, καταναλώνοντας ηλεκτρικό ρεύμα.

‘Επειτα, θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στην ταράτσα. Αυτά θα μετατρέπουν τον ήλιο σε δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλώνουν οι αντλίες θερμότητας.

Σημειώνεται πως αν έπρεπε να είναι ζεστό το κτίριο όλο το 24ωρο με πετρέλαιο θα χρειάζονταν περίπου 10.500 λίτρα πετρέλαιο, συνολικού ετήσιου κόστους μέχρι και 12.000 ευρώ. Χρήματα που όμως οι υπεύθυνοι της Στέγης δεν διαθέτουν.

Το κόστος για φωτοβολταϊκά στο σπίτι

‘Ενα μέσο διαμέρισμα καταναλώνει τον χρόνο γύρω στις 4.000-5.000 κιλοβατώρες και οι ιδιοκτήτες του χρειάζεται να πληρώσουν γύρω στα 1.000 ευρώ για ρεύμα, όπως υπολογίζουν οι υπεύθυνοι της Greenpeace. «Οι ανάγκες τους όμως θα μπορούσαν να καλυφθούν και με ένα φωτοβολταϊκό κόστους 7.000 ευρώ. Θα γλίτωναν σχεδόν όλο το ρεύμα (γύρω στα 700 ευρώ) και μέσα σε πεντέμισι χρόνια θα μπορούσαν να κάνουν απόσβεση με το δεδομένο ότι σχεδόν κάθε χρόνο η τιμή του ρεύματος αυξάνεται».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, 24-03-2015