15 ερωτοαπαντήσεις για όσα πρέπει να ξέρετε για να δηλώσετε το ακίνητό σας στο κτηματολόγιο

ktimatologio

1. Πότε ξεκινούν οι νέες συλλογές δηλώσεων;

Την ερχόμενη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου ξεκινά η συλλογή δηλώσεων στη Μεσσηνία, ενώ την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου αρχίζει η συλλογή δηλώσεων στη Βοιωτία και τη Φωκίδα.

2. Ποιες περιοχές παίρνουν σειρά;

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να αρχίσει η συλλογή δηλώσεων στην Ιθάκη, την Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο. Θα ακολουθήσουν η Μαγνησία και οι Σποράδες, η Λήμνος και η Λέσβος, αλλά και οι Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής και Νήσων, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εξυπηρετούνται από το Γραφείο Κτηματογράφησης θα λειτουργήσει.

3. Ποιες περιοχές μένουν απ’ έξω;

Η Θεσπρωτία και η Κέρκυρα, οι Κυκλάδες, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το μισό Ηράκλειο Κρήτης.

4. Πόσο διαρκεί η συλλογή δηλώσεων και τι γίνεται με τις παρατάσεις;

Η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους του εσωτερικού και έξι για του εξωτερικού. Το εξάμηνο όμως έχει γίνει κανόνας για όλους. Η τελευταία παράταση που δόθηκε έως τις 5 Απριλίου αφορά στη συλλογή δηλώσεων στα Δωδεκάνησα.

5. Πότε αναμένεται να δοθούν οι επόμενες παρατάσεις;

Αυτή την περίοδο τρέχουν οι αρχικές προθεσμίες για τις εναπομείνασες περιοχές, οπότε για έναν μήνα το σκηνικό δεν θα αλλάξει. Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να δοθεί παράταση για την Άρτα, την Πρέβεζα, τα Ιωάννινα, τη Λευκάδα, την Αιτωλοακαρνανία, τη Ροδόπη, τη Θάσο, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά και τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

6. Τι έγγραφα πρέπει να καταθέσει ένας ιδιοκτήτης προκειμένου να δηλώσει το ακίνητό του;

Πρέπει να καταθέσει το συμβόλαιο, το πιστοποιητικό μεταγραφής, τοπογραφικό (αν υπάρχει), δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, έγγραφο που να πιστοποιεί τον ΑΦΜ.

7. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά;

Ναι. Στην εφαρμογή του Κτηματολογίου η πρόσβαση γίνεται μέσω των κωδικών Taxisnet. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να πληκτρολογήσουν τη διεύθυνση www.ktimatologio.gr και να κάνουν κλικ στο πλαίσιο “Κτηματολόγιο/ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες”.

8. Πότε είναι απαραίτητη η επισύναψη τοπογραφικού;

Η επισύναψη του τοπογραφικού είναι απαραίτητη όταν το αναφέρει το συμβόλαιο, δεν υπάρχουν εμφανή όρια, έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.

9. Για την περίπτωση που τυπικά δεν χρειάζεται, είναι κακό να κατατεθεί τοπογραφικό;

Όχι. Όπως υποστηρίζουν οι αγρονόμοι- τοπογράφοι μηχανικοί, η προσκόμιση εξαρτημένου τοπογραφικού στο Κτηματολόγιο είναι μονόδρομος για τα ακίνητα που έχουν αξία και είναι αξιοποιήσιμα. Γιατί; Επειδή ακόμη και για ένα τετραγωνικό μέτρο λανθασμένης καταγραφής μπορεί να μειωθεί ή να απαγορευτεί η δόμηση- αφού υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί η αρτιότητα του οικοπέδου- και να μειωθεί σημαντικά η αξία του ακινήτου.

10. Αφού μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Κτηματολογίου μπορεί να γίνει εντοπισμός του ακινήτου, γιατί πρέπει να συνταχθεί τοπογραφικό;

Κατά τους αγρονόμους- τοπογράφους ο εντοπισμός του ακινήτου μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Κτηματολογίου δεν αποτελεί τοπογραφικό διάγραμμα. Επιπλέον, ο εντοπισμός από την ηλεκτρονική εφαρμογή δηλώσεων δεν αντιστοιχεί στην ακρίβεια ενός τοπογραφικού διαγράμματος.

11. Τι ισχύει για την περίπτωση που δεν υπάρχει αποδοχή κληρονομιάς;

Σε αυτή την περίπτωση ισχύουν τα εξής:

– Εάν υπάρχει διαθήκη, υποβάλλονται υποχρεωτικά ο τίτλος του θανόντος, η ληξιαρχική πράξη θανάτου, αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης και πιστοποιητικά “περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης” και “περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς”.

– Εάν δεν υπάρχει διαθήκη, υποβάλλονται υποχρεωτικά ο τίτλος του θανόντος (εφόσον υπάρχει), η ληξιαρχική πράξη θανάτου και τα πιστοποιητικά “εγγύτερων συγγενών”, “περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης” και “περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς”.

12. Τι προβλέπεται για τις περιπτώσεις χρησικτησίας;

Όταν υπάρχει έκτακτη χρησικτησία (δηλ. δεν έχει εκδοθεί απόφαση δικαστηρίου), θα πρέπει να αποδειχθεί 20ετής νομή και κατοχή- αλλιώς το ακίνητο δεν μπορεί να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι απαραίτητα τα έγγραφα- αποδείξεις από ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρείες ύδρευσης, μισθωτήρια, Ε9 ακόμη και συμβόλαια γειτονικών ιδιοκτησιών που αναφέρουν τον δηλούντα ως κύριο του ακινήτου.

13. Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον Δήμο Αθηναίων και την Κοζάνη;

Προς τα τέλη Απριλίου 700.000 ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα στον Δήμο Αθηναίων και έχουν δηλωθεί 1.250.000 δικαιώματα το 2008- πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα- θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή μιας και αρχίζει η προανάρτηση. Αυτό σημαίνει πως θα λάβουν σχετικές βεβαιώσεις προκειμένου να βεβαιώσουν ή να διορθώσουν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας. Πρόκειται για τη λεγόμενη β’ φάση κτηματογράφησης, η οποία εκκρεμεί πάνω από 8 χρόνια λόγω δικαστικών διενέξεων. Για την Κοζάνη η διαδικασία ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα. Οι ιδιοκτήτες που μένουν στην Ελλάδα έχουν περιθώριο δύο μηνών και οι ομογενείς τεσσάρων για να ελέγξουν, να διορθώσουν τυχόν λάθη.

14. Και όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει ακόμα τα ακίνητά τους;

Αυτοί έχουν μια τελευταία ευκαιρία έως τα τέλη Απριλίου για να τα δηλώσουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης της Αθήνας.

15. Τι προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες που δεν θα δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο;

Θα τα χάσουν. Όποια ακίνητα δεν δηλωθούν χαρακτηρίζονται ως “αγνώστου ιδιοκτήτη”. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση. Για τα παλιά προγράμματα (1997- 1999) ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται “αγνώστου ιδιοκτήτη” εάν δεν δηλωθεί σε 14 χρόνια και για τα νέα (2008 και μετά) αν δεν δηλωθεί σε επτά χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Πηγή: tanea.gr