Αναδιαμόρφωση του Μουσείου Τέχνης στη Φιλαδέλφεια, Πενσυλβάνια από τον Frank Gehry

Αναδιαμόρφωση του Μουσείου Τέχνης στη Φιλαδέλφεια, Πενσυλβάνια από τον Frank Gehry

Philadelphia Museum of Art-error imageΤο περίφημο και τεράστιο Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας, στην Πενσυλβάνια (philamuseum.org), σφύζει από ζωή, ασφυκτιά από εκθέματα, έχει ανάγκη από πρόσθετους χώρους για να ανταποκριθεί στο πλήθος των επισκεπτών του, αλλά και μία σειρά εκδηλώσεων που έχουν προστεθεί στο πρόγραμμά του. Χρειάζεται επιπλέον 15.000 τ.μ. νέων χώρων !

Το γιγάντιο και περίπλοκο αυτό έργο ανατέθηκε στον διάσημο αρχιτέκτονα Frank Gehry, ο οποίος έως σήμερα έχει δημιουργήσει μερικούς από τους πιο γνωστούς, συνάμα και εντυπωσιακούς, μουσειακούς χώρους ανά τον κόσμο, όπως το Chiat/ Day Building (1991) στη Βενετία, το Frederick Weisman Museum of Art (1993) στη Μινεάπολη της Μινεσότα, η Γαλλική Ταινιοθήκη (1994) στο Παρίσι, ο Dancing House (1996) στην Πράγα, το Μουσείο Guggenheim (1997) στο Μπιλμπάο κ.α.

Philadelphia Museum of Art 05-error image

Ο Frank Gehry παρουσίασε πρόσφατα τα σχέδιά του για την πλήρη αναδιαμόρφωση του μουσείου της Φιλαδέλφειας, υπό τον τίτλο «κάνοντας ένα κλασικό και σύγχρονο», καλώντας τους επισκέπτες της έκθεσης που έστησε να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό με παρατηρήσεις επ’ αυτών, κυρίως σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής του υπάρχοντος μουσείου, την ενσωμάτωση των νέων χώρων, το προσβάσιμο και το φιλόξενο της συνολικής κατασκευής. Οι νέοι χώροι του μουσείου, κατά βάση, υπόγειοι, αλλά σε σημαντικό βαθμό φωτίζονται από το φως της ημέρας, χάρη σε έναν μεγάλο φεγγίτη που βρίσκεται στην ανατολική βεράντα του παλιού κτίριου. Πρόκειται για χώρους, με θολωτές οροφές, που μπορούν να φιλοξενήσουν ειδικές εκθέσεις.

Philadelphia Museum of Art 03-error image

Στο μουσείο θα προστεθούν και νέες λειτουργίες, όπως ένα κέντρο μαθητείας συνολικής επιφάνειας περίπου 1.000 τ.μ., ένα αμφιθέατρο 299 καθισμάτων, χώρους εστίασης και καταστήματα. Εξωτερικά προβλέπονται ελάχιστες αλλαγές και έχουν προταθεί με το τοπικό αρχιτεκτονικό γραφείο OLIN. Η πλατεία μπροστά από τη δυτική είσοδο έχει επανασχεδιαστεί με τη δημιουργία ενός χώρου στάθμευσης, την ενσωμάτωση στο χώρο των φεγγιτών του υπογείου, ενώ η επένδυση της σκάλας και όλων των εξωτερικών δομών θα γίνει με τον ίδιο ψαμμίτη, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε και στην αρχική δομή του κτιρίου.

Philadelphia Museum of Art 04-error image

«Το DNA του παλιού κτίριου είναι σπάνιο, χρησιμοποιήσαμε τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που οι αρχικοί αρχιτέκτονες μας έδωσαν για να δημιουργήσουμε μια ισχυρή ακολουθία εισόδου και ένα σχέδιο κυκλοφορίας που συνδέει τις νέες αίθουσες με το υφιστάμενο κτίριο κατά τρόπο που δίνει την εντύπωση πως οι νέοι χώροι υπήρχαν πάντα. Στόχος μου είναι το κτίριο να δείχνει συνεκτικό και οι επισκέπτες να το αισθάνονται ως ενιαίο» αναφέρει ο Frank Gehry.

Πηγή: tee.gr