Βραβείο “Έκτρωμα 2015” στο κτίριο “20 Fenchurch Street”

20 Fenchurch StreetΟμόφωνα απονεμήθηκε το Βραβείο Έκτρωμα 2015 στο κτίριο «20 Fenchurch Street», που οι Λονδρέζοι του έχουν «κολλήσει» το παρατσούκλι Walkie Scorchie.

Το βραβείο δίνεται κάθε χρόνο από το περιοδικό Business Design και η επιτροπή ανακοίνωσε στις 2 Σεπτεμβρίου ότι, χωρίς δεύτερη συζήτηση, παρά τις πολλές και ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες, απονέμεται φέτος, στο δημιούργημα του Ουρουγουανού αρχιτέκτονα Rafael Viñoly.

Οι αντιδράσεις στην αρχιτεκτονική έμπνευση του, εγκατεστημένου στη Νέα Υόρκη, Ουρουγουανού ξεκίνησαν το 2006, όταν αποκαλύφθηκαν τα πρώτα σχέδια. Τόσο η τότε αρμόδια υπουργός Ruth Kelly, όσο και η Unesco αλλά και η English Heritage εξέφρασαν αντιρρήσεις λόγω της επίπτωσης στη σιλουέτα κτιρίων του Λονδίνου: Η θέα του ως φόντο στην Tower Bridge φέρνει συνειρμό… σερβιέτας.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, άρχισαν τα προβλήματα. Το 2013, κέρδισε επάξια το προσωνύμιο Walkie Scorchie, καθώς η υάλινη κοίλη επιφάνειά του, που κοιτάει προς νότο, συγκεντρώνει ενίοτε τις ακτίνες του ήλιου σε μία «ακτίνα θανάτου» με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται το επίτευγμα του Αρχιμήδη και να λειώνει εξαρτήματα παρκαρισμένων αυτοκινήτων εκεί κοντά.

Υπάρχει κι άλλο εφέ, συνδεδεμένο με αυτό το κτίριο: Λόγω της κοίλης νότιας επιφάνειάς του, δημιουργούνται ενίοτε ξαφνικά, έντονα, καθοδικά κύματα ανέμου που ξαπλώνουν στο πεζοδρόμιο, 35 ορόφους κάτω από την οροφή του, ανυποψίαστους περαστικούς.

Πηγή: in.gr, theguardian.com