Eκταμίευση του δανείου από την ΕΤΕπ για τους αυτοκινητόδρομους

aytokinitodromos-error imageΗ αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης των τεσσάρων παραχωρημένων αυτοκινητόδρομων περνάει από το Λουξεμβούργο. Το υπουργείο Οικονομίας και Υποδομών είχε σειρά επαφών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ETEπ), προκειμένου να εκταμιευτούν 270 εκατ. ευρώ από το δάνειο που έχει συναφθεί για να καλυφθεί η κρατική χρηματοδοτική συμβολή στα τέσσερα έργα. Και αισιοδοξεί ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη ρευστότητά τους ακόμα και μέσα στον Ιούνιο.

Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης και το συνεπακόλουθο δυσμενές οικονομικό κλίμα δεν άφησε ανεπηρέαστους ούτε τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, στους οποίους η επανεκκίνηση των έργων κατέλαβε τη «μερίδα του λέοντος» από το τρέχον ΕΣΠΑ. Τα προβλήματα ξεκίνησαν στο τέλος του χειμώνα, με τον περιορισμό όλων των πληρωμών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο Μάρτιος ήταν κομβικός μήνας για το υπουργείο Υποδομών, καθώς θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ σε τακτικές δόσεις στους τρεις από τους τέσσερις αυτοκινητόδρομους (Κεντρική Οδός, Νέα Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) και ακόμα 19 εκατ. ευρώ στα τέλη Απριλίου στην Ολυμπία Οδό.

Τελικά, τον Απρίλιο καταβλήθηκαν 63,9 εκατ. ευρώ μόνο για τον Ε65 (δόσεις της αρχικής και της πρόσθετης χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου), ενώ οι υπόλοιπες πληρωμές παρέμειναν σε εκκρεμότητα. Επίσης, έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις για τη Νέα Οδό και την Ολυμπία Οδό από τον υπουργό, χωρίς όμως να έχουν εκτελεστεί (να σημειωθεί ότι δεν έχουν επίσης αναρτηθεί στη Διαύγεια, οπότε τυπικά δεν ισχύουν).

Προσπάθεια εκταμίευσης

Τον τελευταίο μήνα, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομίας και Υποδομών έστρεψε την προσπάθειά του στο δάνειο που έχει συναφθεί με την ΕΤΕπ για να καλύψει τη χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου στους αυτοκινητόδρομους. Το δάνειο έχει ύψος 600 εκατ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί τα 300 εκατ. Για να συνεχιστεί η εκταμίευση, έπρεπε να είχε κατατεθεί έκθεση προόδου των έργων (αν και η εκταμίευση δεν συνδέεται με συγκεκριμένες εξελίξεις στο φυσικό αντικείμενο των έργων) από τον Νοέμβριο, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε. Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν, έπειτα από επαφές του υπουργού Γιώργου Σταθάκη και υπηρεσιακών παραγόντων, εστάλη η έκθεση και πλέον αναμένεται η έγκριση ή μη της ΕΤΕπ. Το υπουργείο Οικονομίας βέβαια θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε το αδελφό υπουργείο Οικονομικών να μη διοχετεύσει τα 270 εκατ. ευρώ που έχουν ζητηθεί… σε άλλες εκκρεμότητες του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις συμβάσεις παραχώρησης και την αναθεώρησή τους (συνυπολογίζοντας και τις αποζημιώσεις που έχουν κατακυρωθεί στους κατασκευαστές και τους παραχωρησιούχους):

  • η κοινοπραξία Νέα Οδός (Αντίρριο – Ιωάννινα) θα λάβει συνολικά 745 εκατ. ευρώ,
  • η Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα) 1,17 δισ. ευρώ,
  • ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου 959,5 εκατ. ευρώ και
  • η Κεντρική Οδός (Ε65) 800,5 εκατ. ευρώ.

Εν αναμονή των πληρωμών, τα έργα μεν συνεχίζονται, αλλά οι ρυθμοί κατασκευής στα τέσσερα έργα έχουν πέσει. Η πρόοδος στην Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα) βρίσκεται περίπου στο 55% και το καλό νέο είναι ότι πριν από μερικές ημέρες ξεκίνησε επιτέλους η διάτρηση των πρώτων 100 μέτρων της σήραγγας της Κλόκοβας. Ο Ε65 (Ξινιάδα – Τρίκαλα) βρίσκεται στο 60%, η εθνική οδός Κορίνθου – Πατρών στο 66% και το τμήμα Μαλιακός – Κλειδί (σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα) στο 85%. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπλ. υπουργός Χρ. Σπίρτζης αποφάσισε να επιλύσει μια σημαντική εκκρεμότητα για την εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών, αναθέτοντας στην Ολυμπία Οδό την κατασκευή τριών σημείων συνάντησης του αυτοκινητόδρομου με τις γραμμές του ΟΣΕ. Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε η «Κ», και οι τέσσερις παραχωρησιούχοι έχουν υποβάλει αιτήματα παράτασης ενός έτους (για τα τέλη 2016, πλην της σήραγγας της Κλόκοβας που μετατίθεται για το καλοκαίρι του 2017), ωστόσο το υπουργείο Υποδομών δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί.

Πλήθος εκκρεμοτήτων ζητεί λύσεις

Δυστυχώς η ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων δεν καθυστερεί μόνο από τις πληρωμές του Δημοσίου. Υπάρχει ένα πλήθος τεχνικής φύσης ζητημάτων που θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί κατά τη συμφωνία επανεκκίνησης, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται, κυρίως λόγω της ολιγωρίας που επέδειξε πέρυσι το υπουργείο Υποδομών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των απαλλοτριώσεων: όταν επανεκκινήθηκαν τα έργα, στην Ιόνια Οδό εκκρεμούσε το 20% των απαλλοτριώσεων, θέμα που το υπουργείο ξεπέρασε τότε ως «λήξαν», αλλά… δεν έχει ακόμα επιλυθεί (ανάλογο ζήτημα, σε μικρότερο βαθμό, υπάρχει και στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου). Επίσης, στην Ολυμπία Οδό έπρεπε να λυθεί το θέμα των οκτώ σημείων στα οποία συναντάται ο δρόμος με τις γραμμές του ΟΣΕ. Ωστόσο μόνο τα τέσσερα συμπεριελήφθησαν σε μια «εργολαβία – σκούπα», ενώ τα υπόλοιπα παρέμεναν σε εκκρεμότητα μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα. Ολα αυτά τα ζητήματα, βέβαια, θα «γεννήσουν» νέες οικονομικές απαιτήσεις από πλευράς παραχωρησιούχων.

Πηγή: kathimerini.gr