Έκθεση γλυπτών του αρχιτέκτονα Santiago Calatrava στην Park Avenue

calatrava-error imageΟ αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα, που -δεν πάει και πολύς καιρός- έχτιζε τον κόσμο όλο, μαζί και την Αθήνα, είναι και πάλι στην επικαιρότητα. Επτά εντυπωσιακά γλυπτά του (τρία κόκκινα, δύο μαύρα και δύο ασημένια) εκτίθενται από τη Δευτέρα (και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου) σε έναν από τους πιο ακριβούς δρόμους του κόσμου: στην Παρκ Αβενιου της Νέας Υόρκης. Μερικά χιλιόμετρα όμως πιο πέρα στέκει ένα ακόμα έργο του, ο σταθμός του τρένου στο Ground Zero.

Μετρά ήδη έξι χρόνια καθυστέρησης και θα κοστίσει τα διπλά απ’ όσο υπολογιζόταν. Δηλαδή, να τη η γνωστή, παλιά, κακή συνθήκη που ακολουθεί χρόνια τώρα τη φήμη του 63χρονου αρχιτέκτονα.

Είναι τόσες οι καταγγελίες και οι φήμες για κακοτεχνίες και υπερκοστολογήσεις στα έργα του ανά τον κόσμο που ο Σαντιάγο Καλατράβα είχε αποτραβηχτεί για να ξεφουσκώσει λίγο ο θόρυβος. Αλλά, ξαφνικά, έλυσε τη σιωπή του με μια συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo». Η όλη διαδικασία πήρε, πάντως, έναν μήνα. Απάντησε μόνο σε γραπτές ερωτήσεις (με e-mail) και στη συνέχεια είχε μια σύντομη διασαφηνιστική τηλεφωνική επικοινωνία με τον δημοσιογράφο.

«Είμαι περήφανος για τα έργα που έχω κάνει στην Ισπανία», είπε. «Δέχομαι την κριτική, φτάνει να γίνεται με επαγγελματικά κριτήρια και επιχειρήματα. Κάποιοι, όμως, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη δουλειά μου για πολιτικούς σκοπούς. Κατάφεραν με τη συνεχή επανάληψη να μετατρέψουν σε αλήθεια στα μάτια του κόσμου τις πιο ανακριβείς και άσχετες πληροφορίες για το έργο μου. Και όταν με κατηγορούν για υπερβολικές αμοιβές, δεν υπολογίζουν την αξία της δουλειάς που έχει γίνει».

Πολλά τα ανέκδοτα για τα έργα του. Μια γέφυρα στο Μπιλμπάο, όπου ο κόσμος γλιστράει και πέφτει με την πρώτη σταγόνα βροχής, εξ ου και τη λένε «γέφυρα της πτώσης». ‘Ενα αεροδρόμιο που παραδόθηκε χωρίς σαλόνι αφίξεων. ‘Ενα μοντέρνο οινοποιείο, το οποίο τον έσυρε στα δικαστήρια για τη στέγη που έσταζε καταστρέφοντας τη σταθερή υγρασία του. ‘Ενα μέγαρο διαλέξεων στο Οβιέδο που η οροφή του κατέρρευσε στη διάρκεια της ανέγερσής του, αναγκάζοντας τον Καλατράβα να πληρώσει από την τσέπη του 2,9 εκατ. ευρώ.

Πιο διάσημη, πάντως, «αποτυχία» του παραμένει το συγκρότημα «Πόλη Τεχνών και Επιστημών», στην πατρίδα του, τη Βαλένθια. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι φούσκωσε κατά 1 δισ. ευρώ το κόστος, ότι η στέγη της αίθουσας συναυλιών στάζει και ότι κάθε φορά που φυσάει ξεκολλάνε κομματάκια από το μωσαϊκό της.

Ο αρχιτέκτονας, όμως, κατέφυγε στη Δικαιοσύνη και ανάγκασε πέρυσι ένα site να αλλάξει τον ειρωνικό του τίτλο «Calatravatelaclava» (Ο Καλατράβα σε γδέρνει) και να του πληρώσει 30.000 ευρώ αποζημίωση.

Με λίγα λόγια, δεν το βάζει κάτω. Αυτή την εποχή έχει αναλάβει μεγάλα έργα στο Κατάρ και στην Κίνα. «Πολλοί από τους αρχιτέκτονες που θαυμάζω έδωσαν την καλύτερη δουλειά τους γερνώντας. Ελπίζω να κάνω το ίδιο», δήλωσε στην «El Mundo».

Πηγή: efsyn.gr