Ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων μέσω ΣΔΙΤ

Ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων μέσω ΣΔΙΤ

dimosia ktiria-error imageTo υπουργείο Υποδομών, και πιο συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων προτείνει την ανάληψη έργων που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοσίων κτιρίων από εργοληπτικές εταιρείες με το σύστημα παραχώρησης ΣΔΙΤ.
          Πιο συγκεκριμένα ο Στράτος Σιμόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, απευθύνοντας χαιρετισμό στο επενδυτικό φόρουμ : «Η Ανάπτυξη που θέλουμε» αποκάλυψε ότι θα προτείνει στον νέο Υπουργό Υποδομών και  Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, η Ειδική Υπηρεσία Κτιριακών Έργων, που υπάρχει στο Υπουργείο να αναλάβει την επίβλεψη όλου αυτού του προγράμματος για την αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου σε συνεργασία με όλους τους  εμπλεκόμενους φορείς.
           Ο ίδιος επισήμανε ότι οι συμβάσεις αυτές θα έχουν ως κύριο αποδέκτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα του κατασκευαστικού κλάδου, σε μια προσπάθεια να δοθεί και το πολυπόθητο «φιλί ζωής» σε έναν κλάδο που έχει πληγεί περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλον από την οικονομική κρίση. Ο κ Σιμόπουλος αναφερόμενος στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας στα ιδιαίτερα ενεργοβόρα κτίρια του Δημοσίου τόνισε ότι η γραφειοκρατία δεν έχει θέση.
          Όπως είπε χαρακτηριστικά οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν 2.000 στελέχη κατανεμημένους σε 16 παλαιά κτίρια για τα οποία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για εξοικονόμηση ενέργειας, θυμίζοντας ότι έως το 2021 πρέπει να συμμορφωθούμε με την κοινοτική οδηγία που επιβάλλει κτίρια με σχεδόν καθόλου κατανάλωση ενέργειας.
           Αξιοσημείωτο είναι ότι ο παριστάμενος Ε. Κασσελάς, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔΜΕΔΕ τόνισε την αναγκαιότητα η αναβάθμιση των Δημοσίων κτιρίων να μην γίνει με πόρους από το ΕΣΠΑ, οι οποίοι πρέπει να κατευθυνθούν σε άλλα έργα. Μόλις 150 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Έργων συνολικά για τις υποδομές στη χώρα μας αποκάλυψε ο Γ.Γ. Δ.Έργων
Πηγή: tee.gr