ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα στο εξωτερικό

akinita-europeΣτο τελικό στάδιο βρίσκεται η νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα που κατέχουν Έλληνες στο εξωτερικό. Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους θεσμούς έχει καταλήξει στο σχέδιο βάσει του οποίου θα υποχρεωθούν όλοι όσοι έχουν ακίνητα στο εξωτερικό να τα δηλώσουν στο περιουσιολόγιο και στο Ε9 έτσι ώστε να φορολογηθούν για τα συγκεκριμένα ακίνητα για πρώτη φορά. Η νέα φορολογία θα ισχύσει από το 2016.

Ταυτόχρονα οι δηλώσεις θα αποτελέσουν βάση για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», δηλαδή αν τα εισοδήματα κτήσης αυτών των ακινήτων είναι δηλωμένα ή όχι.

Παράλληλα το υπουργείο θα έχει μια εικόνα για να προχωρήσει τους ελέγχους και ένα βήμα παραπέρα: να διαπιστώσει αν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι διαθέτουν καταθετικούς λογαριασμούς στις χώρες όπου διαθέτουν ακίνητα. Όπως αναφέρουν αρμοδίως, είναι σπάνιο κάποιος να διαθέτει ακίνητο σε μια χώρα και να μην έχει ταυτόχρονα ανοίξει σε τοπικά τραπεζικά καταστήματα καταθετικό λογαριασμό.

Η συνταγή, ώστε για πρώτη φορά να επιβληθεί φόρος ακινήτων και σε περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν έλληνες φορολογούμενοι στο εξωτερικό αλλά ζουν στην Ελλάδα, είναι αντιγραφή από την Ιταλία και, όπως λένε αρμοδίως, η φιλοσοφία του νέου φόρου είναι «κάν’ το όπως ο Μόντι». Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας το 2011 επέβαλε φορολογία στα ακίνητα που διαθέτουν οι Ιταλοί στο εξωτερικό με σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα αλλά και αποκαλύψεις εστιών φοροδιαφυγής.

Άθροισμα

Στην Ελλάδα το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αθροίσει τα ακίνητα που διαθέτουν Έλληνες στο εξωτερικό με αυτά που βρίσκονται εντός Ελλάδας και να υπολογιστεί ένας φόρος ακινήτων στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Με αυτόν τον τρόπο θα ανεβεί σημαντικά το άθροισμα της αξίας των ακινήτων και πέραν του αρχικού φόρου επί της αξίας του ακινήτου, ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί και με συμπληρωματικό φόρο καθώς θα αυξηθεί σημαντικά το συνολικό ύψος της ακίνητης περιουσίας. Αυτή είναι η μεγάλη «παγίδα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εξωτερικού.

Όσον αφορά τον κύριο φόρο ΕΝΦΙΑ, αν ένα ακίνητο που βρίσκεται π.χ. στη Γαλλία έχει επιβαρυνθεί με φόρο υψηλότερο από αυτόν που αντιστοιχεί στον συντελεστή που θα επιβάλει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, τότε ο ιδιοκτήτης του δεν θα επιβαρυνθεί επιπλέον για το συγκεκριμένο ακίνητο. Αν όμως ο φόρος είναι χαμηλότερος, τότε θα κληθεί να πληρώσει τη διαφορά.

Πώς όμως το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει τι φόρο έχει πληρώσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που βρίσκεται π.χ. στις Κάννες της Γαλλίας; Στη ρύθμιση που προωθείται θα υπάρχει πρόβλεψη κάθε χρόνο να προσκομίζεται στις ελληνικές αρχές ένα πιστοποιητικό, που θα εκδίδουν οι Αρχές της χώρας όπου βρίσκεται το ακίνητο στο εξωτερικό, το οποίο θα αναφέρει το ύψος του φόρου περιουσίας και την αξία επάνω στην οποία υπολογίστηκε ο φόρος. Στη συνέχεια η ελληνική πλευρά θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία των ακινήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό και θα τα αθροίζει με τα δεδομένα που προκύπτουν από το ελληνικό Ε9.

Είναι γνωστό ότι στο εξωτερικό δεν υπάρχει η έννοια των αντικειμενικών αξιών. Κατά συνέπεια, οι αξίες που θα περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα είναι οι πραγματικές που στις περισσότερες περιπτώσεις, αν μιλάμε για ακίνητα Λονδίνου, Νέας Υόρκης, Παρισιού και Ρώμης, είναι αρκετά υψηλές, άρα σε αρκετές περιπτώσεις θα προκύπτουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ανώτερου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα»: «Αν βγουν με τις κατσαρόλες οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Σαν Ελιζέ να διαμαρτυρηθούν στο Σύνταγμα, εγώ θα πάω μαζί τους γιατί θα έχω την ευκαιρία να τους μάθω και να τους φορολογήσω, γιατί πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν καν πού βρίσκεται η εφορία τους στην Ελλάδα».

Πηγή: tovima.gr