Επανεξέταση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για μηχανικούς και δικηγόρους τον Νοέμβριο

eisfores-error imageΣτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Νοεμβρίου θα επανεξεταστεί η διάταξη για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από μηχανικούς και δικηγόρους έως και δύο κατηγορίες χαμηλότερα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο. Ο υφυπουργός τόνισε ότι θα ληφθούν μέτρα προνοιακής στήριξης για τους χωρίς σύνταξη παλιννοστούντες ομογενείς.

«Θα επιχειρήσουμε όχι άμεσα, λίγο αργότερα, να κάνουμε διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Θα το δούμε και στο πλαίσιο της σύνδεσής τους με την Ε.Ε.», είπε, ανακοινώνοντας ότι θα ληφθούν «άμεσα μέτρα προνοιακής πολιτικής για την στήριξη τους». Ο Τ. Πετρόπουλος υπενθύμισε ότι «από το 2013 δεν έπαιρναν καμία σύνταξη. Θα καλύψουμε αυτή την ανάγκη. Είναι πρόβλημα όλων των κυβερνήσεων που δεν φρόντισαν να τους καλύψουν».

Όσον αφορά την δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι θα εξεταστεί στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα έλθει το Νοέμβριο, σημειώνοντας ότι τότε θα μπορεί να γίνει και «διασύνδεση» του μέτρου με τα έσοδα. «Όπως βλέπετε, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κάθε ώρα, ακόμη και αυτή την στιγμή», σημείωσε.

Για την κατάργηση ορισμένων διατάξεων ο Τ. Πετρόπουλος επεσήμανε ότι «καταργούνται γιατί ολοκλήρωσαν τον σκοπό τους». Τέτοιες είναι η διάταξη για τους εγκλωβισμένους στην αδυναμία να πάρουν σύνταξη, για τις γυναίκες εργαζόμενες στον ΗΣΑΠ και για την ασφάλιση των αθλητικογράφων που ήταν πάντα στο ΙΚΑ και μετακινήθηκαν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Αναφερόμενος στις ποινικές διώξεις για ασφαλιστικές εισφορές ο υφυπουργός Εργασίας επεσήμανε πως «η μόνη ποινική κύρωση είναι για οφειλές στο ΙΚΑ. Καταργήσαμε τις ποινικές διώξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Πηγή: avgi.gr