Κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στην Ήπειρο

Gefyri plakas 1-error image
Μία είδηση που πραγματικά έχει γεμίσει θλίψη τους απανταχού Ηπειρώτες. Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από χθες το πρωί τα Τζουμέρκα.

Η είδηση έχει συγκλονίσει τους κατοίκους της περιοχής για τους οποίους το ιστορικό γεφύρι αποτελεί την δική τους “Ακροπόλη”.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από το ιστορικό γεφύρι έχει διασωθεί μόνο ένα μικρό τμήμα στο ένα άκρο.

gkremismeno gefyri plakas-error image

 

gkremisma gefyri plakas 2-error image

 

 

Το γεφύρι της Πλάκας ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, που χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα. Το ονομαστό Γεφύρι της Πλάκας, είναι ένα από τα ωραιότερα, μεγαλύτερα και γνωστότερα πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται στην Ελλάδα, με επιβλητικό τόξο ανοίγματος 40 μέτρων. Διαθέτει, επίσης, εκατέρωθεν δύο μικρά, ανακουφιστικά τόξα, ανοίγματος 6 μέτρων. Έχει συνολικό μήκος 61 μέτρα, η κεντρική καμάρα είναι 40 μέτρα, το μέγιστο ύψος 21 μέτρα και το πλάτος στην κορυφή είναι 3,20 μέτρα. Γεφυρώνει τον Άραχθο ποταμό και βρίσκεται στα ιδιοκτησιακά όρια του νομού Άρτας και του νομού Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Πλάκας Ραφταναίων.

Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.

Πηγή: prismanews.gr, newsit.gr