Νέα γενιά αυθαιρέτων στο Κέντρο της Αθήνας
Οι ταράτσες κατά μήκος της Αποστόλου Παύλου και σε άλλους δρόμους του κέντρου χτίζονται κάθε Σαββατοκύριακο, χωρίς να παρεμβαίνουν οι αρμόδιες Αρχές! Η αποκάλυψη των πολεοδομικών αυθαιρεσιών έγιναν από τον Ελευθέριο Σκιαδά, πρόεδρο του ιστορικού συλλόγου Αθηναίων σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 19 Μαΐου, του νεοσύστατου Δικτύου δέκα οργανώσεων από κεντρικές συνοικίες της πρωτεύουσας.
Πρόκειται για τη νέα γενιά αυθαιρέτων, την οποία έχουν δεσμευτεί ότι θα… πατάξουν το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και οι τοπικές Αρχές. Η καταγγελία έγινε παρουσία εκπροσώπων του δημάρχου Αθηναίων, οι οποίοι όμως περιορίστηκαν σε γενικόλογες αναφορές περί «κοινωνίας των πολιτών», μέσω της οποίας στην ουσία καλούνται οι πολίτες να αναλάβουν τον έλεγχο των παράνομων δράσεων.
Αδράνεια
Δεν ακούστηκε τίποτα για τις τεράστιες ευθύνες της πολεοδομίας του δήμου, που έχει δεχτεί καταγγελίες για κατάφωρες παραβιάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας (Κολωνάκι, Ιλίσια, κ.λπ.), αλλά δεν έχει προχωρήσει σε μέτρα. Ο Ελ. Σκιαδάς αποκάλυψε ακόμη ότι κατά μήκος του αρχαιολογικού πεζόδρομου προς την πλευρά του Θησείου λειτουργούν 17 χώροι εστίασης και αναψυχής στον πρώτο όροφο, παρότι απαγορεύεται ρητά από τον ισχύοντα νόμο!
Κύριο θέμα της συνέντευξης Τύπου ήταν η επέλαση των τραπεζοκαθισμάτων, που εξαπλώνονται και καταλαμβάνουν τον ελάχιστο δημόσιο χώρο. Ομιλητές επισήμαναν την πολυνομία, χάρη στην οποία αρκετοί επιχειρηματίες καταφέρνουν να εξασφαλίσουν άδεια χρήσης πεζοδρομίου και να έχουν ζωντανή μουσική σε «παραδοσιακά» καφενεία.
Σήμερα λειτουργούν τρεις υπηρεσίες που χορηγούν άδειες για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μία για χώρους με μουσική, άλλη για τραπεζοκαθίσματα και άλλη για τις άδειες λειτουργίας. Καταγγέλθηκε ότι κάποιοι παίρνουν άδεια από το υγειονομικό και με αυτό το χαρτί προχωρούν σε κατάληψη πεζοδρομίου! Αναφέρθηκε επίσης η περίπτωση καταστήματος δίπλα στο δημαρχείο, που διαθέτει άδεια κατάληψης 100 τετραγωνικών μέτρων πεζοδρομίου, όταν ο στεγασμένος χώρος είναι το πολύ 15 τ.μ.
Ολες… σε ένα
«Η λύση είναι απλή», τόνισε η πολεοδόμος Μάρω Ευαγγελίδου, και πρότεινε να ενοποιηθούν σε μία οι αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και να εφαρμοστεί το… αυτονόητο: να αναρτώνται στα καταστήματα σχεδιαγράμματα με τους αδειοδοτημένους κοινόχρηστους χώρους που καταλαμβάνουν, ώστε να γίνεται έλεγχος από τις υπηρεσίες και τους πολίτες.
Επικάλυψη αρμοδιοτήτων υπάρχει και στη σφράγιση καταστημάτων που παρανομούν, τα οποία παραμένουν σε λειτουργία επωφελούμενα από την έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την αστυνομία. Επιπλέον τα δικαστήρια -όπως καταγγέλθηκε- δίνουν με μεγάλη ευκολία αναστολές στην εφαρμογή των νόμων.
«Δεν είμαστε κατά της επιχειρηματικότητας, που μαζί με την κατοικία αποτελούν τη ζωή του κέντρου», τόνισε η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη και ζήτησε να θεσπιστούν κανόνες ανάλογοι με αυτούς που λειτουργούν με επιτυχία σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.
Παραδέχθηκε ότι και στο παρελθόν έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του κέντρου και πρόσθεσε ότι είχαν πέσει στο κενό. Ανέφερε πάντως ότι το Δίκτυο θα έχει συνέχεια και ήδη απέκτησε ηλεκτρονική διεύθυνση (istorikokentro.gr), στην οποία υπάρχουν αναλυτικά οι θέσεις της νέας πρωτοβουλίας.
Πηγή: efsyn.gr