Νέα μορφή ενέργειας (OTEC) εκμεταλλεύεται τη διαφορά θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού

Νέα μορφή ενέργειας (OTEC) εκμεταλλεύεται τη διαφορά θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού

Μια νέα μορφή ενέργειας αναπτύσσουν οι επιστήμονες μεγάλων επιχειρήσεων όπως η Lockheed Martin, χρησιμοποιώντας το θαλασσινό νερό σε μεγάλα βάθη. Το όνομα αυτής είναι Μετατροπή Ωκεάνιας Θερμικής Ενέργειας (OTEC).

Η μέθοδος εκμεταλλεύεται τη διαφορά στη θερμοκρασία του νερού, το οποίο είναι ψυχρό σε βάθη άνω των 1.000 μέτρων και θερμότερο κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Στα πλαίσια αυτά, χρησιμοποιείται ένα μέσο, η αμμωνία, η οποία με το ζεστό νερό αεριοποιείται, κινεί τους στροβίλους και στη συνέχεια γίνεται και πάλι υγρή με το ψυχρό νερό.

Η ιδέα αυτή είναι αρκετά παλαιά, από τον 19ο αιώνα, αλλά τώρα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην πράξη σε εμπορική κλίμακα, αφού η εταιρεία ΟΤΕ υπέγραψε συμβόλαιο για κατασκευή δύο μονάδων των 10 μεγαβάτ στις Μπαχάμες.

Εκτός από την παραγωγή ηλεκτρισμού, η τεχνολογία Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC), όπως αποκαλείται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα και για την καλλιέργεια καρπών και ψαριών που ευδοκιμούν σε ψυχρότερα κλίματα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι και η Lockheed Martin, από τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες παγκοσμίως, έχει δαπανήσει αρκετά χρήματα για την ανάπτυξή της τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: neaenergia.gr