Ο Ρέντζο Πιάνο για την πορεία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

xwros episkeptwn kpisn-error image«Κύριε Πιάνο θέλω να γίνει γρήγορα το Πάρκο». Τη φράση αυτή έγραψε η μικρή Χριστίνα, μια από τους πολλούς λιλιπούτειους επισκέπτες του υπό κατασκευή Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στη ζωγραφιά με την οποία αποτύπωσε τις εντυπώσεις της.

Αυτή τη ζωγραφιά, περασμένη σε κορνίζα, προσέφερε στον διάσημο ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο ο πρόεδρος του ΙΣΝ κ. Ανδρέας Δρακόπουλος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η οποία δόθηκε στις 24 Ιουνίου προκειμένου να παρουσιαστεί η ως σήμερα πορεία του φιλόδοξου έργου.

Στη συνέντευξη, δόθηκε έμφαση στα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά περιβαλλοντικής βιωσιμότητας που διαθέτει το έργο. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και προβολή του ντοκυμαντέρ μικρής διάρκειας, με τίτλο “Οταν ο τόπος αλλάζει” που δημιουργήθηκε από το ΚΠΙΣΝ με σκοπό ν΄αποτυπώσει την εξέλιξη, το όραμα, αλλά και το περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνο πρόσωπο ενός έργου που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ανανεωτικά στη ζωή της Αθήνας αλλά και γενικότερα της χώρας.

Το έργο, έχει διανύσει 33 μήνες ζωής κι έχει επιτύχει ήδη σημαντικά ορόσημα σε επίπεδο κατασκευής. «Παρόλη την κρίση χρειάζεται κι ελπίδα. Το έργο αυτό είναι ένα παράδειγμα ότι μπορούν να γίνουν σημαντικά πράγματα στην χώρα αυτή», επισήμανε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο κ. Δρακόπουλος. Σχολιάζοντας τα όσα έχουν λεχθεί κατά καιρούς για την μελλοντική του παραλαβή και λειτουργία από το Δημόσιο ο πρόεδρος του ΙΣΝ είπε πως το «στοίχημα δεν είναι να το πάρει το Δημόσιο, αλλά να το πάρει η ίδια η κοινωνία…»

Ο Ρέντσο Πιάνο αναφέρθηκε επανειλημμένως στην ομαδική δουλειά που απαίτησε κι εξακολουθεί ν΄απαιτεί το έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2016 και ως γνωστόν περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αλλά και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος (έκτασης 170 στρεμμάτων, ήτοι 85% της επιφάνειας του ΚΠΙΣΝ). Το πάρκο, μάλιστα, είναι και το πρώτο μέρος του έργου που άνοιξε αυτές τις μέρες για πρώτη φορά σε χιλιάδες, με την προσέλευση να είναι εντυπωσιακή στις περισσότερες από 50 εκδηλώσεις οι οποίες διοργανώθηκαν.

Ο διάσημος ιταλός αρχιτέκτονας έκανε λόγο για ένα πρότζεκτ απλό και ταυτόχρονα σύνθετο και εστίασε ιδιαίτερα στην βιωσιμότητα, χαρακτηρίζοντάς την επιταγή τόσο ηθική όσο και πολιτιστική. «Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι να βρούμε μια νέα γλώσσα για την αρχιτεκτονική» είπε χαρακτηριστικά. «Μια γλώσσα η οποία θα εκφράζει την ευθραυστότητα αλλά και την ευαισθησία της γης».

Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας με τη σύλληψη, το σχεδιασμό και την υλοποίησή του να επικεντρώνονται σ΄έναν βασικό στόχο: ν΄αποτελέσει το Κέντρο έναν ανοιχτό και φιλόξενο χώρο, με κοινωνική δυναμική που θα συμβάλλει στην διαμόρφωση νέων αντιλήψεων και θα δημιουργήσει θετικά οφέλη για το κοινωνικό σύνολο, την οικονομία, τα πολιτιστικά κι εκπαιδευτικά ερεθίσματα στη χώρα μας, έχοντας, ταυτόχρονα, ως γνώμονα το περιβάλλον, την προστασία και την ανάπτυξή του. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ρέντσο Πιάνο στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου «η  ομορφιά μπορεί να σώσει τον κόσμο».

Πηγή: tovima.gr