Πώς θα μπορούσαν να είναι τα σπίτια διάσημων σκηνοθετών;

federico babina-error image

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Φεντερίνο Μπαμπίνα, του οποίου οι εμπνευσμένες από το σινεμά δουλειές παρουσιάστηκαν από το FREE CINEMA για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιστρέφει με ακόμη ένα αριστουργηματικό, κινηματογραφικής συγγένειας project που οραματίζεται τα σπίτια σκηνοθετών, πάντοτε με βάση χαρακτηριστικά της φιλμογραφίας τους.

ARCHIDIRECTOR_federic-fellini-error image

Ο Φεντερίκο Μπαμπίνα, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ένας εξαιρετικά ταλαντούχος illustrator, έχει εκδηλώσει με άκρως εικαστικό τρόπο την αγάπη του για το σινεμά, την οποία αναδεικνύει εντυπωσιακά με projects που έχουμε απολαύσει στο πρόσφατο παρελθόν. Τον πρωτοσυστήσαμε στο ελληνικό κοινό μέσα από το «Archicine», με κλασικά παραδείγματα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που στιγμάτισαν τη σκηνογραφία στον κινηματογράφο και εντυπώθηκαν στη μνήμη του θεατή ως σημαντικό κομμάτι μιας ταινίας. Ακολούθησε το «Archiset», στο οποίο άνοιξε την πόρτα μερικών διάσημων κινηματογραφικών sets για να μας κάνει να παρατηρήσουμε καλύτερα τους εσωτερικούς χώρους δράσης για iconic χαρακτήρες του σινεμά, σε μια απόπειρα να «αποκωδικοποιήσει» ήρωες και συμπεριφορές. Και με το «Archilife», τον είδαμε να δανείζεται ως ένοικους φανταστικών διαμερισμάτων μερικούς από τους μεγαλύτερους stars του παγκόσμιου σινεμά και τους… «μετακομίζει» σε αριστουργήματα μοντερνισμού της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα!

ARCHIDIRECTOR_Blake-Edwards-error image

Ευτυχώς για όλους μας, επέστρεψε με ακόμη ένα κινηματογραφικής έμπνευσης project, το «Archidirector». Από τον τίτλο και μόνο, είναι εύκολο να καταλάβεις τη λογική του concept. Ο Μπαμπίνα παίρνει 27 σπουδαίους σκηνοθέτες από το παγκόσμιο σινεμά, τους αντιλαμβάνεται ως «αρχιτέκτονες» της φιλμικής Τέχνης και φαντάζεται τις κατοικίες τους μέσα από αντιπροσωπευτικές ταινίες της φιλμογραφίας τους. Έτσι, με έναν παράδοξο τρόπο, οι ιστορίες που «έχτισαν» στη μεγάλη οθόνη, σχηματοποιούνται ως κτήρια με δομικά στοιχεία, χρώματα και υλικά τα οποία δηλώνουν το χαρακτήρα του φιλμ και του σκηνοθέτη τους. Ποιος το περίμενε πως θα βλέπαμε ποτέ εικόνες γεωμετρικές, βγαλμένες από την αρχιτεκτονική του… σκηνοθετικού εγκεφάλου!

ARCHIDIRECTOR_lars von trier-error image

Πηγή: freecinema.gr