Προς επίλυση το πρόβλημα των οικοδομικών συνεταιρισμών

Προς επίλυση το πρόβλημα των οικοδομικών συνεταιρισμών

oikodomikoi syneterismoi-error imageΤο υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να λύσει ένα πρόβλημα, που απασχολεί εδώ και 40 χρόνια την ελληνική κοινωνία και αφορά συνολικά 550 οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιωτικές πολεοδομήσεις, σε όλη τη χώρα.
Η λύση της «Τράπεζας Γης», που θα δίνει τη δυνατότητα ένας οικοδομικός συνεταιρισμός που έχει προβλήματα δασικά ή χωροθέτησης να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή, που θα οριστεί με νόμο ως ζώνη υποδοχής συντελεστή δόμησης θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην ΖΑΑ Πικερμίου-Ραφήνας για τον Αυτόνομο Οικοδομικό Συνεταιρισμό Αξιωματικών (ΑΟΟΑ), ώστε να αποτελέσει το μοντέλο επίλυσης των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν συνολικά οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί και οι ιδιωτικές πολεοδομήσεις.
Αυτά προέκυψαν από τη κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο ΥΠΕΚΑ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Καλαφάτης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ιωάννης Ηλιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο Υπουργείων. Ο κ. Καλαφάτης προανήγγειλε ότι θα προωθηθεί νομοσχέδιο για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό μέχρι τον Σεπτέμβριο στη Βουλή, δηλώνοντας ότι «η λύση βασίζεται τόσο σε ανταλλαγές ακινήτων όσο και στο θεσμό της «Τράπεζας Γης».
Ένα τέτοιο πλέγμα ρυθμίσεων, είπε ο ίδιος θα δώσει λύσεις τόσο στο συγκεκριμένο πρόβλημα του ΑΟΟΑ, όσο και γενικότερα σε ζητήματα οικοδομικών συνεταιρισμών και ιδιωτικής πολεοδόμησης». Αναλυτικά ο Σταύρος Καλαφάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το ζήτημα της Ζώνης Αστικού Αναδασμού Πικερμίου – Ραφήνας απασχολεί εδώ και 40 χρόνια την Ελληνική Πολιτεία και ένα μεγάλο μέρος των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Είναι ίσως το πιο σύνθετο πρόβλημα όσον αφορά τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, διότι η περιοχή έχει πολλά καθεστώτα προστασίας. Απόφασή μας είναι να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ριζικά και αποτελεσματικά. Βασικό εργαλείο για την επίλυση του ζητήματος είναι ο νέος θεσμός της Τράπεζας Γης, τον οποίο για πρώτη φορά θεσμοθετούμε εντός του Ιουλίου. Η Τράπεζα Γης είναι ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την επίλυση των προβλημάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών όλης της χώρας». Το εγχείρημα της επίλυσης του ζητήματος της ΖΑΑ Πικερμίου – Ραφήνας απαιτεί νομοθετικές ρυθμίσεις, διοικητικές συνέργειες και συντονισμό υπηρεσιών. Μετά από συντονισμένη προσπάθεια 6 μηνών, παρουσιάζεται ένα συγκροτημένο και μελετημένο σχέδιο επίλυσης του ζητήματος που χρονίζει επί 40 χρόνια.

  • Στην ΖΑΑ Ραφήνας Πικερμίου από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 πέντε συνολικά οικοδομικοί συνεταιρισμοί αγόρασαν σε μορφή λωρίδων γης και κατέχουν συνολικά 6012 στρέμματα γης ως εξής : ΑΟΟΑ 2488, Προσωπικού ΟΤΕ 1108, «Ελληνικός Φοίνικας» 195, «Ολυμπιακή Στέγη» 206 και τρίτοι ιδιώτες 2015 στρέμματα. Με αποφάσεις της πολιτείας και των δικαστηρίων από το 1973 έως το 2005 στην ίδια περιοχή, έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας 3833 στρέμματα ως εξής: δασικά 2000, ζώνη προστασίας Πεντελικού Όρους 900 στρέμματα, ιδιαίτερου κάλους και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος 933 στρέμματα και από αυτά σε καθεστώς απόλυτης προστασίας 258 στρέμματα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος υπολογίζει ότι στην συγκεκριμένη ζώνη αστικού αναδασμού μπορούν να χτιστούν συνολικά 2950 στρέμματα, καθώς σημειώνει ότι 2300 στρέμματα βρίσκονται εκτός ζώνης προστασίας και επιπλέον 650 στρέμματα εντός περιοχών ιδιαίτερου κάλους και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στις οποίες επιτρέπεται η δόμηση υπό ορισμένους περιορισμούς.
  • « Μέσω της διαδικασίας Τράπεζας Γης μεταφέρεται ή και ανταλλάσσεσαι ο συντελεστής δόμησης από τις εκτάσεις που ανήκουν στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό και απαγορεύεται η δόμησης στις εκτάσεις που επιτρέπεται η δόμηση (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβληθεί ο μέσος προτεινόμενος συντελεστής)», σημειώνει το ΥΠΕΚΑ.
Τέλος το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει μια υπηρεσία one stop shop για οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιωτική πολεοδόμηση, όπου οι διαδικασίες θα γίνονται από την υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ και όχι από τους πολίτες – ιδιώτες, με μέγιστη προθεσμία έγκρισης τους 6 μήνες. Το σύνολο των διαδικασιών θα γίνονται ηλεκτρονικά, προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτητα, διαφάνεια και λογοδοσία.
Πηγή: tee.gr