Σε τροχιά συρρίκνωσης για πολλούς ακόμη μήνες η κτηματαγορά

all4me.gr-ktiro1-error image

Με «χαμηλές πτήσεις» αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015 για την αγορά ακινήτων της χώρας, καθώς ο λιγοστός χρόνος που απομένει και το «παγωμένο» χρηματοπιστωτικό σύστημα, που αναμένει τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και την ανακεφαλαιοποίησή του, συνθέτουν ένα λίαν αρνητικό σκηνικό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Εν ολίγοις, όπως όλα δείχνουν, η κτηματαγορά θα παραμείνει σε τροχιά συρρίκνωσης τουλάχιστον έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016, με την οικοδο- μική δραστηριότητα να εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά, παρά το γεγονός ότι είχε υπάρξει μια σχετική ανάκαμψη κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στις ανεγέρσεις νέων κατοικιών, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε μόλις 3.766 κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο, υποχωρώντας κατά 1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν ανεγέρθηκαν 3.808 κατοικίες.

Κατά τον μήνα Μάιο, οι νέες κατοικίες περιορίστηκαν σε μόλις 868 πανελλαδικά, έναντι 903 κατοικιών κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2014, υποχωρώντας σχεδόν κατά 4%. Πάντως, η αντίστοιχη περσινή πτώση (πεντάμηνο 2014 – πεντάμηνο 2013) είχε διαμορφωθεί σε 21,1%, δείγμα του ότι τουλάχιστον φαίνεται ότι φέτος η αγορά προσεγγίζει το χαμηλότατο όριό της. Σε σχετική της ανάλυση, η Alpha Bank ανέφερε ότι η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα (σε κατοικήσιμα και μη κτίρια) σημείω- σε νέα πτώση κατά 25,2% τον φετινό Ιούλιο, σε ετήσια βάση, ύστερα από την πτώση της τάξεως του 15,1% που σημειώθηκε τον Ιούνιο, έναντι πτώσης κατά 24,1% που είχε παρα- τηρηθεί τον Ιούλιο του 2014.

Ωστόσο, σωρευτικά στο επτάμηνο του 2015 παρατηρήθηκε μικρή αύξηση του όγκου της οικοδομικής δραστηριότη- τας (σε κυβικά μέτρα) κατά 1,9% ένα- ντι μείωσης κατά 4,3% στο επτάμηνο του 2014. Κατά την τράπεζα, «είναι εμφανές ότι η φορολογική επιβάρυν- ση της ακίνητης περιουσίας, κυρίως διά του ΕΝΦΙΑ, έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση, ενώ έχει συμπράξει στην απραξία της ιδιωτικής κατασκευαστικής δραστη- ριότητας. Οι πιέσεις στον όγκο των ιδιωτι- κών οικοδομών εμφανίσθηκαν από το δεύτερο τρίμηνο του 2015, εξαιτίας της αναζωπύρωσης της αβεβαιότητας, και κατά συνέπεια οι επενδύσεις σε κατοικίες δεν θα ανακάμψουν ούτε στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση της στέγασης βρίσκεται από καιρού σε στασιμότητα», τονίζουν οι αναλυτές.

Πηγή: tee.gr