Σχόλια για την έλλειψη εθνικού κτηματολογίου στην Ελλάδα από δημοσιεύματα εξωτερικού

ktimatologioΤην έλλειψη εθνικού κτηματολογίου στην Ελλάδα σχολιάζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τονίζοντας ότι όταν η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση για το πρώτο σχέδιο διάσωσης το 2010, μόνο η ίδια και η Αλβανία δεν διέθεταν κτηματολόγιο.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαμηνύουν όλα αυτά τα χρόνια ότι η έλλειψη ασφάλειας του δικαίου σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και χρήσης της γης αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για τις επενδύσεις στη χώρα, την κατάλληλη φορολόγηση και την οικονομική ανάπτυξη. Πλέον η Ελλάδα έχει υπογράψει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και σε καθένα από αυτά τα προγράμματα έχει γίνει σαφές πως η ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου αποτελεί προτεραιότητα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως οι εταίροι της Ελλάδας έχουν δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την παροχή βοήθειας, η χώρα δεν έχει καταφέρει ακόμα να το ολοκληρώσει, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, η συνεχιζόμενη απουσία ενός ολοκληρωμένου κτηματολογίου είναι ένας λόγος για τον οποίο ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ανακοινώθηκε το 2011 και αρχικά στόχευε σε έσοδα 50 δισ. ευρώ και σε διάστημα πέντε ετών έχει πέσει στα 3,1 δισ. ευρώ. Η κρατική ακίνητη περιουσία δεν μπορεί να πουληθεί, ενώ την ίδια ώρα μεγαλώνουν οι διαφορές στα δικαστήρια σχετικά με την ιδιοκτησία, τα όρια και την οριοθέτηση.

«Πρέπει να επιβεβαιώσουμε τους επενδυτές πως ό, τι παίρνουν από το ελληνικό κράτος πράγματι υπάρχει» δήλωσε η Λίλα Τσιτσογιανοπούλου, η εντεταλμένη Σύμβουλος του ΤΑΙΔΕΠ.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ρόκο, διευθυντή Προγραμματισμού και Επενδυτικών Προγραμμάτων του Κτηματολογίου, μόλις το 25,3% της χώρας έχει χαρτογραφηθεί πλήρως, ενώ ένα 22% αποτελούν τα έργα και οι συμβάσεις, οπότε απομένει πάνω από το 50% της χώρας!

Πηγή: web.tee.gr