Συνέδριο στην Αθήνα για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη σε Εποχές Κρίσης

Συνέδριο στην Αθήνα για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη σε Εποχές Κρίσης

Human Development in The Times of Crisis-error imageΤο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Bielefeld Center of Education του Πανεπιστημίου του Bielefeld της Γερμανίας, συνδιοργανώνουν στην Αθήνα το ετήσιο διεθνές συνέδριο της επιστημονικής ένωσης Human Development and Capabilities Association (HDCA). Το συνέδριο τιτλοφορείται: “Η ανθρώπινη ανάπτυξη σε εποχές κρίσης: Επαναπροσέγγιση της κοινωνικής δικαιοσύνης” και θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2014 στο ξενοδοχείο President, στην Αθήνα.

Στόχος του συνεδρίου είναι να προσεγγίσει με φιλοσοφικό, οικονομικό και θεσμικό τρόπο τον ανθρώπινο παράγοντα και την ανάπτυξή του, μέσα σε οικονομικό περιβάλλον ύφεσης.

Διεθνείς προσωπικότητες από το χώρο των Οικονομικών, της Φιλοσοφίας, της Κοινωνιολογίας και της Νομικής – όπως o Amartya Sen (Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, 1998), ο Daron Acemoglu (συγγραφέας του Why Nations Fail), οι φιλόσοφοι Martha Nussbaum και Phillip Pettit, o Kaushik Basu (επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας)– θα επανεξετάσουν, με βάση το ελληνικό παράδειγμα, τις δυνατότητες και την προοπτική της ανθρώπινης ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στα χρόνια της “Μεγάλης Ύφεσης”, φαινόμενα όπως η υποχώρηση της κοινωνικής προστασίας και του βιοτικού επιπέδου ακόμη και σε χώρες που θεωρούνται αναπτυγμένες, έχουν θέσει με ένταση το ερώτημα του τι αποτελεί “ανάπτυξη” και σε ποιους τελικά καταλήγει. Αυτό είναι το κρίσιμο ζητούμενο και ο προβληματισμός που θα τεθεί προς διάλογο και ενώπιον του ελληνικού κοινού. Σημειώνεται ότι η HDCA είναι μια διεθνής κοινότητα ακαδημαϊκών και επαγγελματιών, που πραγματεύεται ιδέες της ανθρώπινης ανάπτυξης και τις αναδεικνύει σε επίπεδο
δημοσίου διαλόγου, με σκοπό να οδηγήσει σε θεσμικές παρεμβάσεις και σε χάραξη σχετικής πολιτικής. Παράλληλα, προωθεί τη διεπιστημονική έρευνα στους τομείς των Οικονομικών, της Φιλοσοφίας, της Υγείας, της Εκπαίδευσης, της Νομικής και της Κοινωνιολογίας και αριθμεί μέλη σε περισσότερες από 70 χώρες παγκοσμίως.

Πληροφορίες: hdca2014.org

Πηγή: tee.gr