Το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο τούνελ στον κόσμο

Το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο τούνελ στον κόσμο

Περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδύσει η Κίνα για την κατασκευή του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου τούνελ στον κόσμο, στα Στενά του Μποχάι, μήκους 123 χιλιομέτρων, το οποίο θα συνδέει την πόλη Νταλιάν στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ και θα καταλήγει στην πόλη Γιαντάι στην ανατολική Σαντόνγκ (φώτο), συντομεύοντας τη διαδρομή κατά σχεδόν 1.000χλμ.
bohaiseamap2-error image
Το κόστος κατασκευής μπορεί να αποσβεστεί σε διάστημα 12 ετών, δήλωσε ο Ουάνγκ Μενγκσού, μέλος της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικών.
Για πρώτη φορά το σχέδιο είχε ανακοινωθεί το 1994, εκτιμώντας ότι το τούνελ θα είχε ολοκληρωθεί έως το 2010, με κόστος κόστος 10 δισ. δολάρια.
Το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο σιδηροδρομικό τούνελ στον κόσμο βρίσκεται στην Ιαπωνία – η σήραγγα Σεϊκάν, μήκους 54 χιλιομέτρων – και συνδέει τις νήσους Χονσού και Χοκάιντο (στη φωτογραφία η είσοδός του).
seikan tunnel entrance-error image

Η Σήραγγα Σεϊκάν

Παραδόθηκε το 1988 και χρειάστηκε δύο δεκαετίες κατασκευής. Είναι κατασκευασμένο 140 μέτρα κάτω από το βυθό και 240 από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι, δηλαδή, κατά περίπου τρία χιλιόμετρα μεγαλύτερο από της Μάγχης, που συνδέει την Αγγλία με τη Γαλλία και έχει μήκος περίπου 51 χιλιομέτρων.
Πηγή: tee.gr